Taser verward met pistool

Korpschef en politieagente weg na doodschieten zwarte man in VS

13 april 2021 21:14 Aangepast: 13 april 2021 21:25
Protesten na de dood van Daune Wright in Minneapolis. Beeld © AFP

De politieagente die in een voorstad van Minneapolis afgelopen weekend een zwarte man doodschoot, heeft ontslag genomen. Ook de plaatselijke korpschef bood ontslag aan. De gemeenteraad had kort daarvoor besloten dat ze allebei moesten opstappen.

Volgens de politie had de agente haar stroomstootwapen (taser) verward met haar pistool, en zou ze de 20-jarige Daunte Wright tijdens een worsteling bij vergissing hebben beschoten. De dood van Wright zondag leidde de volgende nachten tot ongeregeldheden. Betogers belaagden een politiebureau in Brooklyn Center. Ook waren er plunderingen.

Ongeldig nummerbord

De politie hield Wright staande omdat de auto waarin hij zat een ongeldig nummerbord had. Hij bleek te worden gezocht voor verboden wapenbezit. Bij een eerdere poging hem aan te houden, was hij gevlucht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Protesten in VS na fatale arrestatie zwarte man Daunte Wright

Ook deze keer probeerde hij te ontkomen. De politie zei dat de agente, Kim Potter, hem met een taser wilde stoppen en uitschakelen, maar ze vuurde per ongeluk haar vuurwapen af. Beelden van een bodycam lijken die gang van zaken te bevestigen.

Zaak-George Floyd

In Minneapolis was vorig jaar de zwarte George Floyd tijdens een hardhandige arrestatie om het leven gekomen. Zijn dood leidde tot enorme protesten, vernielingen en plunderingen in heel de Verenigde Staten. In de stad loopt nu het proces tegen Derek Chauvin, de agent die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van Floyd.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore