Ga naar de inhoud
Na 7 miljoen prikken

Advies in VS: stop voorlopig met gebruik coronavaccin Janssen

Beeld © ANP

Gezondheidsinstituten in de Verenigde Staten willen dat het land voorlopig stopt met het gebruik van het coronavaccin Janssen. Sinds twee weken wordt het vaccin ingespoten bij Amerikanen. Er zijn 7 miljoen prikken gezet, en er zijn zes gevallen van ernstige trombose gemeld.

De Food and Drug Administration (FDA) en de Centers for Disease Control (CDC) willen onderzoek doen naar de veiligheid van het vaccin, en tot die tijd het prikken op pauze zetten. Het CDC is de Amerikaanse versie van het RIVM, en de FDA is de Amerikaanse toezichthouder voor vaccins.

De overheid gaat dinsdag een prikpauze aankondigen, meldt The New York Times, dat al heeft gesproken met functionarissen.

Bekijk ook: Miljoenen Janssen-vaccins besteld

01:17
Janssen werkt anders dan andere vaccins. Het is makkelijk te bewaren, en er is maar één keer prik nodig.

Gevaarlijke combinatie

Zeker zes vrouwen tussen de 18 en 48 jaar hebben in de Verenigde Staten last gekregen van een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Een van hen is eraan overleden en een tweede vrouw bevindt zich in kritieke toestand. Ongeveer 7 miljoen mensen in de VS hebben het Nederlandse coronavaccin gekregen.

In federale vaccinatielocaties zal het Janssen-vaccin niet meer worden gebruikt. Daarnaast zijn er prikplekken die door de Amerikaanse staten worden gerund. De overheid zal de staten oproepen om ook daar tijdelijk ermee te stoppen.

Huisarts
Lees ook:
Huisarts over AstraZeneca: 'Vaccins maar onder kennissen verdeeld'

Het Janssen-vaccin werd tot nu toe alleen in de Verenigde Staten al gebruikt. De overheid in Washington had een noodvergunning afgegeven. In Nederland is maandag de eerste levering van Janssen binnengekomen.

Het RIVM zei gisteren tegen RTL Nieuws dat het Janssen-vaccin eind deze week in Nederland voor het eerst gebruikt zal worden.

In Nederland is vanwege dezelfde zeer zeldzame bijwerking gestopt met het toedienen van Astrazeneca bij mensen onder de 60 jaar. Voor zover nu bekend komt dat ziektebeeld na minder dan 1 op de 150.000 prikken voor.