Rond proces George Floyd

Agente die zwarte man doodschoot 'zag pistool aan voor taser'

13 april 2021 04:10 Aangepast: 13 april 2021 06:23
Op de vrijgegeven beelden is te zien hoe de agente een pistool op Wright richt. Beeld © ANP

De politieagente die dit weekend de zwarte Daunte Wright doodschoot tijdens een arrestatie, zegt dat het een ongeluk was. Ze zag haar pistool aan voor een taser. De dood van de 20-jarige zorgt voor grote onrust in de Amerikaanse staat Minnesota.

De politie gaf gisteren beelden vrij van de arrestatie van Daunte Wright. Hij kwam afgelopen weekend om het leven.

Op de beelden is te zien dat Wright zich verzette tegen zijn arrestatie. Een agent roept meermaals 'taser', terwijl ze haar vuurwapen op hem richt. Op de beelden is te zien hoe ze vervolgens haar wapen overhaalt. "Ik heb op hem geschoten", zegt ze.

'Noodlottig ongeval'

De auto reed daarna nog enkele straten verder, waarna het tegen een ander voertuig botste en tot stilstand komt. Wright overleed ter plekke, een medepassagier, zijn vriendin, raakte gewond maar is niet in levensgevaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Protesten in VS na fatale arrestatie zwarte man Daunte Wright

Politiechef Tim Gannon vertelde tijdens een persconferentie dat er sprake is van een noodlottig ongeval. "Ik ben ervan overtuigd dat deze agente haar taser wilde inzetten, maar in plaats daarvan heeft ze Wright met één kogel neergeschoten", zei hij. "Ik kan helaas niets zeggen om de pijn te verlichten."

Grote onrust

Wright werd door een agent aangehouden omdat hij luchtverfrissers aan zijn binnenspiegel had hangen, zo verklaart zijn moeder, met wie Wright nog sprak via de telefoon. Het is in Minnesota officieel verboden om iets aan je spiegel te hebben hangen. Ook liep er volgens de politie nog een arrestatiebevel tegen Wright.

Gannon geeft toe dat dit 'niet op een slechter moment' had kunnen gebeuren. Amerika is momenteel in de ban van het proces tegen Derek Chauvin, de agent die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van George Floyd. Hij stierf tijdens zijn arrestatie in mei vorig jaar in dezelfde stad.

Bekijk ook: heftige momenten tijdens proces in zaak-George Floyd

In de rechtbank in het Amerikaanse Minneapolis is Darnella Frazier gehoord, de tiener die vorig jaar mei de gewelddadige arrestatie van George Floyd filmde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore