Syriëganger

Vier jaar cel voor 'IS-vrouw' Fatima H. (25) uit Tilburg

12 april 2021 15:07
Een IS-vrouw in Syrië, beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De rechtbank heeft de 25-jarige Fatima H. uit Tilburg vier jaar cel opgelegd, waarvan zestien maanden voorwaardelijk. H. krijgt de straf voor deelname aan terreurorganisatie IS. Ze reisde op 17-jarige leeftijd af naar Syrië.

H. was getrouwd met een Belgische IS-strijder. Hij kwam in 2017 om het leven. Ze kregen samen twee kinderen. In 2019 keerde H. met haar kinderen via Turkije naar Nederland. Haar terugkeer zou betaald zijn door Samir A., een bekende salafist die momenteel in Nederland wordt vervolgd voor het financieren van terrorisme.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe Fatima H. zonder Nederlands paspoort toch naar Nederland kwam

Toen H. terugkeerde naar Nederland trok minister Ferd Grapperhaus van Justitie haar Nederlandse nationaliteit in vanwege betrokkenheid bij terroristische activiteiten. H. heeft sindsdien alleen nog de Marokkaanse nationaliteit. Grapperhaus besloot eerder dat ze wél in Nederland berecht zou worden. 

Weeskinderen helpen

Tijdens haar proces heeft de vrouw gezegd dat ze de gewelddadige ideologie van IS verafschuwt. Ook zou ze destijds niet hebben geweten dat haar man een strijder was. Ze zou naar Syrië gereisd zijn om 'weeskinderen te helpen'.

De rechtbank geloofde haar niet. Volgens de rechter heeft zij zich de ideeën van IS eigen gemaakt en haar strijdende man ondersteund. Ook plaatste ze berichten op Facebook over de jihad, maakte ze propaganda, beschikte ze over vuurwapens en probeerde ze anderen over te halen ook naar Syrië af te reizen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn de twee teruggekeerde IS-vrouwen: 'Bewijs gruwelijkheden lastig te vinden'

Wel heeft de rechtbank rekening gehouden met de leeftijd waarop H. naar Syrië trok. Dat zou een 'onvolwassen impulsieve daad' geweest zijn, waar van H. de gevolgen niet heeft overzien.

Bekijk ook: beelden van IS-kinderen in Al-Hol

Het zou een tijdelijk kamp moeten worden, maar nu wonen 74.000 mensen in Al-Hol in het noordoosten van Syrië. In het kamp worden vrouwen en kinderen uit het gevallen kalifaat opgevangen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore