Ga naar de inhoud
Nucleaire installatie beschadigd

Opnieuw aanval op Iraanse atoomfaciliteit: zit Israël erachter?

Een luchtfoto van de ondergrondse atoomcentrale in Natanz, Iran. Beeld © ANP

Een belangrijke Iraanse atoomfaciliteit liep gisteren grote schade op. De installatie in Natanz was al eerder het doelwit van aanvallen en Iraanse functionarissen spreken ook nu van een 'terreuraanslag'. Volgens Amerikaanse media zit de Israëlische regering erachter.

Iran was in de ondergrondse atoomcentrale in Natanz nog maar net begonnen met het verrijken van uranium, maar die productie blijkt van korte duur. De installatie, inclusief de nieuwe kerncentrifuges, liep gisteren grote schade op. Het kan wel negen maanden duren voordat de centrale weer hersteld is.

Israëlische inlichtingendienst

Twee anonieme bronnen van de Israëlische inlichtingendienst vertellen aan Amerikaanse media dat de schade is veroorzaakt door 'een grote explosie die de interne energiesystemen compleet heeft verwoest'. De energiesystemen zijn bedoeld om de ondergrondse centrifuges die uranium verrijken, aan te voeren.

'Iran
Lees ook:
'Iran beschikt over geavanceerde technologie verrijking uranium'

Iran sprak gisteren in eerste instantie van 'een ongeluk', er zou niemand gewond zijn geraakt. Later meldde het land dat de installatie het doelwit was geworden van 'antinucleair terrorisme'. De autoriteiten van Iran zeggen 'niet terughoudend te zijn met een reactie' als er inderdaad sprake is van een aanval vanuit het buitenland.

'Strijd tegen Iran'

Het nieuws over de explosie in de kernreactor werd gisteren uitgebreid behandeld door Israëlische media, schrijft The Guardian. Dat versterkt het vermoeden dat het land achter de aanval zit, omdat dit soort nieuws normaal nauwelijks aandacht krijgt in Israëlische media.

Daarnaast werd er gisteren op de Israëlische staatsradio gemeld dat de Israëlische inlichtingendienst een grote rol had gespeeld bij de aanval. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei later op de dag dat 'de strijd tegen Iran een enorme missie is'.

Uraniumverrijking

De kernreactor van Natanz is cruciaal voor de uraniumverrijking door het Iraanse regime. De vrees bestaat dat Iran uranium wil gebruiken voor het maken van kernwapens. Iran trekt zich de laatste tijd steeds minder aan van de beperkingen die met internationale verdragen aan het kernprogramma van het land zijn opgelegd. Daarmee lijkt Iran de Amerikaanse president Joe Biden onder druk te willen zetten om concessies te doen bij het sluiten van een nieuwe atoomdeal.

Eerder doelwit

Eerder was de faciliteit ook al het doelwit van aanvallen. Vorig jaar brak er brand uit waardoor een deel van de centrale werd verwoest. Volgens Iran was ook die brand mogelijk het gevolg van een cyberaanval.

Israël gaf toen niet publiekelijk toe dat het Iran had aangevallen, maar ontkende het ook niet. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken benadrukte dat 'Iran geen nucleaire mogelijkheden mag hebben', en 'daarom ondernemen we actie die we beter niet kunnen bespreken'.

Niet alleen de kerncentrale ondervindt problemen. De afgelopen maanden zijn er ook andere incidenten gemeld, waarbij de basisinfrastructuur van Iran werd getroffen door stroomuitval of brand. Zo werden twee energiecentrales door explosies beschadigd. Volgens Iran gaat het om ongelukken.

Atoomfaciliteit
Lees ook:
Atoomfaciliteit Iran zwaar beschadigd, mogelijk door explosief