Geen stoel voor Von der Leyen

EU-president Michel slaapt slecht 'uit schaamte' na 'sofagate' 

10 april 2021 13:06 Aangepast: 10 april 2021 13:17
Het moment dat blijkt dat Michel wel een stoel heeft en Von der Leyen niet. Beeld © ANP

Charles Michel, de voorzitter van de raad van EU-regeringsleiders, slaapt 'uit schaamte' slecht sinds Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, eerder deze week op bezoek bij de Turkse president Erdogan geen passende stoel kreeg.

"Ik maak er geen geheim van dat ik niet goed heb kunnen slapen sinds dat moment, omdat de beelden zich blijven afspelen in mijn hoofd", zei Michel in de Duitse krant Handelsblatt.

De EU-president voegde daaraan toe dat als hij de tijd terug kon draaien en het ongedaan kon maken, hij dat zou doen.

Alleen plek op de bank

Von der Leyen werd tijdens het bezoek afgescheept met een plaats op de bank tegenover Erdogans buitenlandminister, ver van Erdogan en Michel vandaan. De zichtbaar ontstemde commissievoorzitter vroeg daarvoor nog tevergeefs aandacht, zoals te zien is op onderstaande beelden. Michel zweeg en dat werd hem door velen aangerekend. De affaire wordt inmiddels 'sofagate' genoemd. 

Michel verdedigde zich woensdag nog tegen de scherpe kritiek dat hij had moeten ingrijpen. Wel liet hij op Facebook weten dat de 'schrijnende situatie' waarin Von der Leyen belandde hem niet koud liet. Maar toen ze doorkregen in wat een ongemakkelijke toestand ze beland waren, 'kozen we ervoor om die niet te verergeren met een scène'. Ze wilden voorrang geven aan de kwesties die ze met Erdogan wilden bespreken.

'Niet onze schuld'

Turkije wees donderdag de Europese Unie aan als verantwoordelijke voor de 'sofagate'. De Turkse buitenlandminister Mevlut Cavusoglu: "De opstelling van de stoelen was in overeenstemming met de suggestie van de Europese Unie". 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turkije geeft EU schuld van 'sofagate' met Von der Leyen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore