Fotoserie | Grootste vondst

Archeologen graven 'Egyptisch Pompeii' op bij Luxor

09 april 2021 09:37 Aangepast: 09 april 2021 13:28
De Opkomst van Aten is de grootste stad die ooit is opgegraven in Egypte. Beeld © ANP / Imago Stock & People GmbH

Archeologen hebben een complete nederzetting opgegraven in de buurt van Luxor, in Egypte. De stad is compleet met meerdere woonwijken met huizen en ook werkplaatsen, waaronder een bakkerij.

Deze nederzetting is naar schatting 3000 jaar oud en heet 'opkomst van Aten', een Egyptische zonnegod. 

Eigenlijk op zoek naar Toetanchamon

De opgravingen begonnen afgelopen september, toen de archeologen eigenlijk zochten naar de dodentempel van Toetanchamon. Na enkele weken stuitten de onderzoekers op bakstenen constructies. Dit bleken complete muren en kamers te zijn, soms van wel drie meter hoog, zegt de Egyptische archeoloog Zahi Hawass, hij leidde het onderzoek. 

De muren die nog overeind staan zijn soms wel drie meter hoog. De muren die nog overeind staan zijn soms wel drie meter hoog.

De Amerikaanse Egypte-deskundige Peter Lacovara spreekt tegen persbureau Reuters van een 'Pompeii-achtige' stad, verwijzend naar de Romeinse archeologische vindplaats in Italië. Ook deze stad werd vrijwel onaangetast gevonden. 

"Alsof de oude bewoners het gisteren zo hadden achtergelaten." In de kamers vonden de historici dagelijkse gebruiksvoorwerpen zoals potten, maar ook lagen er standbeelden, ringen en scarabeeën.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vondst in Egypte: mummies met gouden tong om zich het hiernamaals in te praten

De Opkomst van Aten is de grootste nederzetting die ooit is opgegraven in Egypte. Het zou gesticht zijn door koning Amenhotep III. Het was destijds de grootste nederzetting in de buurt van Luxor.

'De doorsnee oude Egyptenaar'

Betsy Brian, professor Egyptologie aan de John Hopkins University in Baltimore, noemt de ontdekking de op een na belangrijkste archeologische ontdekking sinds het graf van Toetanchamon. "Deze ontdekking geeft ons een zeldzame inkijk in het leven van de oude Egyptenaren", zegt Brian tegen het internationale persbureau Reuters. 

Ook Daniel Soliman, de curator de Egypte-collectie bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, is onder de indruk van de vondst. "Het is van bijzonder archeologisch belang", zegt Soliman. "Nederzettingen worden namelijk veel minder vaak in Egypte teruggevonden. Deze vondst biedt hopelijk belangrijk inzicht in het sociale en economische leven van de meer doorsnee oude Egyptenaar, in plaats van de sociale elite waar zoveel van bewaard is gebleven."  

"Alsof de oude bewoners het gisteren zo hadden achtergelaten." "Alsof de oude bewoners het gisteren zo hadden achtergelaten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore