Vuurwapenbezit VS

Biden wil verbod op aanvalswapens invoeren: 'Wapengeweld VS is epidemie'

08 april 2021 18:28 Aangepast: 08 april 2021 19:06
Joe Biden Beeld © AFP

De Amerikaanse president Joe Biden wil het vuurwapengeweld in zijn land aanpakken met een reeks maatregelen. Daaronder valt ook een verbod op aanvalswapens voor particulieren.

Hij zei dat tijdens een toespraak in het Witte Huis. Hij noemde het wapengeweld in de Verenigde Staten een epidemie en een internationale schande.

Eerste stap

De maatregelen zijn een eerste stap tegen massale schietpartijen, bloedvergieten en zelfdodingen, zegt het Witte Huis. Biden: "Vandaag nemen we maatregelen om niet alleen de wapencrisis te beteugelen, maar ook wat eigenlijk een volksgezondheidscrisis is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Walmart legt verkoop wapens en munitie aan banden

De president somde een reeks dodelijke schietpartijen op die het land teisterden, waaronder onlangs in onder meer Georgia en Colorado. Hij riep op tot een nationale wet als 'rode vlag' en hij wil ook dat de staten zelf actie ondernemen tegen personen met wapens die een risico kunnen zijn.

Spookgeweren

Als één van de eerste concrete stappen wil Biden de zogenoemde spookgeweren aanpakken. Het gaat om wapens die je op het internet koopt en zelf in elkaar zet. Ze zijn niet te traceren. Ook komt het Amerikaanse ministerie van Justitie met regels die bepalen dat onderdelen waarmee van pistolen nog gevaarlijkere vuurwapens gemaakt kunnen worden, onder de wapenwet komen te vallen.

Wapenwetgeving ligt uiterst gevoelig in de VS, waar het recht om een vuurwapen te hebben in de grondwet staat. Ook is er met de invloedrijke NRA een machtige wapenlobby.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore