Spannend moment

Gaat het lukken? Volgende week mogelijk eerste helikoptervlucht op Mars

10 april 2021 07:29 Aangepast: 19 april 2021 09:20
De Ingenuity begin deze week op Mars. Beeld © NASA/JPL-Caltech/ASU

Als alles goed gaat, vliegt volgende week voor het eerst een helikopter op Mars – een heel bijzonder moment. "De lucht op Mars is net zo dun als die op 35 kilometer boven de aarde en daar heeft nog nooit een helikopter gevlogen."

Ingenuity ('Vindingrijkheid'): zo heet de helikopter die moet gaan opstijgen op Mars. Al is een helikopter misschien een groot woord, zegt wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack. "Het is een heel klein ding, een aluminium doosje met pootjes, wieken en een zonnepaneeltje. Het lijkt meer op een drone. Maar er zit heel veel bijzondere techniek in."

2 kilo

De Ingenuity is iets minder dan een meter hoog en weegt ongeveer 2 kilo. Hij is sinds half februari op Mars, waar hij in het laadruim van de Perseverance aankwam in de Jezero-krater.

Er zijn drie uitdagingen voor het apparaat: de lage luchtdruk op de planeet, het opladen van de batterijen (wat met zonne-energie moet gebeuren terwijl die op Mars schaars is) en de lage temperaturen – op Mars wordt het 's nachts tot 90 graden onder nul – waaraan de onderdelen worden blootgesteld.

In deze animatie van de Ingenuity en Perseverance zie je hoe de Ingenuity uiteindelijk moet gaan vliegen:

Tijdens de eerste vlucht moet de Ingenuity in 3 seconden tot ongeveer 10 meter hoogte stijgen, 30 seconden blijven hangen en dan gecontroleerd op dezelfde plek landen. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten de rotoren 42 keer per seconde gaan draaien. 

Vijf vluchten

Lukt dat, dan kan de Ingenuity de komende weken waarschijnlijk een keer of vijf rondvliegen, telkens een paar honderd meter. De verwachting is dat hij het ongeveer een maand volhoudt.

"Deze testvluchten leren ons niet direct iets over Mars, anders dan dat er in de atmosfeer helikoptervluchten mogelijk zijn", zegt Ter Braack. "Er worden geen gegevens over Mars mee verzameld." Toch is het belangrijk dat alles goed verloopt. "Dan kan er bij een volgende missie misschien weer een helikopter worden meegestuurd, die bijvoorbeeld het Marsoppervlak beter in kaart kan brengen."

Bekijk ook: Zo klinkt het op Mars: 'Dit is echt heel bijzonder'

Half februari landde de Perseverance, met aan boord de Ingenuity, op Mars. Door opnames die daarvan werden gemaakt, konden we een paar dagen later horen hoe het op Mars klinkt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore