Ga naar de inhoud
Diplomatieke blunder?

Turkije geeft EU schuld van 'sofagate' met Von der Leyen

Ursula von der Leyen kijkt toe hoe Michel en Erdogan plaatsnemen. Beeld © ANP

Wat ging er nou mis bij de ontmoeting tussen de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Turkse president Erdogan woensdag? Von der Leyen kreeg bij de ontmoeting geen stoel naast hem, maar moest op de bank zitten. Niet onze fout, zegt Turkije nu.

Voor de ontmoeting in Ankara waren twee stoelen neergezet en even verderop stonden twee banken tegenover elkaar. Van der Leyen moest plaatsnemen op een van de banken, omdat de stoelen bezet waren door Erdogan en de meegereisde EU-president Charles Michel.

Hieronder enkele beelden van het moment:

Sofagate

Turkije wijst de Europese Unie aan als verantwoordelijke voor deze 'sofagate'. 

Volgens de Turkse buitenlandminister Mevlut Cavusoglu is het 'oneerlijk' dat de Turkse autoriteiten vanwege de diplomatieke blunder worden bekritiseerd. "De opstelling van de stoelen was in overeenstemming met de suggestie van de Europese Unie", aldus de minister. "Aan de eisen en suggesties van de EU-zijde werd voldaan en het juiste protocol werd tijdens de bijeenkomst toegepast."

De minister deed zijn uitspraken nadat de Europese Commissie duidelijk had gemaakt teleurgesteld te zijn in het incident, dat op sociale media leidde tot beschuldigingen van onder meer seksisme. Michel zei gisteravond de situatie te betreuren en dat de EU-leiders hadden besloten om zich te focussen op de inhoud van de ontmoeting in plaats van het 'publieke incident'.

Ophef
Lees ook:
Ophef over behandeling EU-kopstuk Von der Leyen bij bezoek aan Erdogan