'Coup in hartje Londen'

Ambassadeur Myanmar in Londen komt eigen ambassade niet in

08 april 2021 05:25
Ambassadeur Kyaw Zwar Minn bij de ambassade in Londen. Beeld © ANP

De ambassadeur van Myanmar in het Verenigd Koninkrijk mag de ambassade in Londen niet meer in omdat hij niet achter de legercoup in zijn thuisland staat. Volgens ingewijden zou hij worden buitengesloten door bondgenoten van de militaire machthebbers.

Het Myanmarese leger pleegde op 1 februari een staatsgreep nadat de democratisch gezinde partij van regeringsleidster Aung San Suu Kyi in november de verkiezingen had gewonnen. Het leger pakte de leden van de burgerregering op en beschuldigde Aung San Suu Kyi en haar partij onder meer van verkiezingsfraude.

Buitengesloten

Ambassadeur in Londen Kyaw Zwar Minn brak de afgelopen weken met de junta en riep op tot de vrijlating van Aung San Suu Kyi. Gisteren vertelde de ambassadeur tegen persbureau Reuters dat hij was buitengesloten. "Het is een soort coup in hartje Londen", zei hij vlak voor het ambassadegebouw. "Je kan zien dat ze mijn gebouw hebben bezet." De ambassadeur liet weten dat hij in overleg is met het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bloedigste dag in Myanmar, landen roepen op geweld te stoppen

Vier diplomatieke bronnen stellen dat vice-ambassadeur Chit Win de leiding over de ambassade in handen heeft genomen en dat hij en de militair attaché de ambassadeur hebben buitengesloten. De ambassadeur sprak voor het ambassadegebouw met demonstranten. Toen Kyaw Zwar Minn vorige maand opriep tot de vrijlating van Aung San Suu Kyi prees de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab zijn moed.

'Moet naar binnen'

"Dit is mijn gebouw. Ik moet naar binnen. Daarom wacht ik hier", zei de ambassadeur gisteravond tegen verslaggevers. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het de situatie bij de Myanmarese ambassade momenteel onderzoekt.

Kyaw Zwar Minn is niet de eerste Myanmarese diplomaat die in botsing komt met de militaire junta. Ook VN-ambassadeur Kyaw Moe Tun heeft zich uitgesproken tegen de legercoup. Hij riep op tot internationale sancties tegen het militaire regime. Toen het leger hem wilde vervangen, weigerde Kyaw Moe Tun zijn post op te geven en stelde hij dat hij de democratisch verkozen regering van Myanmar vertegenwoordigt.

Katapult tegen kogels: de ongelijke en bloedige strijd in Myanmar

Militairen schieten in Myanmar met scherp op demonstrerende burgers. Die gaan al anderhalve maand de straat op om de vrijlating van hun leider Aung San Suu Kyi te eisen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore