Verzoek Nationaal Archief

Twitter weigert oude berichten Trump opnieuw te publiceren

08 april 2021 02:45
Donald Trump. Beeld © ANP

Twitter staat niet toe dat het Amerikaanse Nationaal Archief de gearchiveerde tweets van oud-president Donald Trump opnieuw op het microblogplatform publiceert. De oud-president heeft sinds de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers in januari een Twitter-verbod en zijn pagina is sindsdien offline gehaald.

Tegenover de Amerikaanse nieuwssite Politico maakte Twitter bekend dat het herpublicatie van Trumps tweets, inclusief de berichten die hem de ban opleverden, niet zal toestaan.

Online archief

Het besluit volgde op het nieuws dat het Nationaal Archief van de Verenigde Staten werkt aan een officieel online archief van alle berichten die Trump als president via Twitter de wereld inzond. Het Nationaal Archief verzamelt al langere tijd persoonlijke en professionele tweets van andere leden van de regering-Trump.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Trump binnenkort terug op sociale media met eigen platform'

Het besluit van Twitter zal waarschijnlijk olie op het vuur gooien wat betreft het debat in Washington over de macht van techbedrijven in het publieke debat. Met name de Republikeinen klagen al geruime tijd dat de bedrijven uit Silicon Valley vooral conservatieven de mond snoeren.

Bewaren voor nageslacht

Een woordvoerder van het Nationaal Archief zei eerder dat "gezocht wordt naar de beste manier" om de tweets van het account @realDonaldTrump voor het nageslacht te bewaren. Het Nationaal Archief wil aan Twitter overlaten of de berichten ook weer op dat sociale medium te zien zullen zijn.

Een woordvoerder van het platform zei dat het bedrijf samenwerkt met het Nationaal Archief om de tweets te archiveren "zoals standaardpraktijk is bij een overgang naar een nieuwe regering".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze techbedrijven hebben Trump in de ban gedaan

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore