Ga naar de inhoud
Geen stoel aangeboden

Ophef over behandeling EU-kopstuk Von der Leyen bij bezoek aan Erdogan

Ursula von der Leyen kijkt toe hoe Michel en Erdogan plaatsnemen. Beeld © ANP

Een bezoek van Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, aan de Turkse president Erdogan baarde gisteren opzien toen de Duitse geen stoel kreeg aangeboden. Haar mannelijke collega Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, kreeg wel een prominente zitplaats.

Op beelden van de ontmoeting in Ankara is te zien hoe Von der Leyen zichtbaar ongemakkelijk blijft staan, terwijl Erdogan en Michel plaatsnemen op vergulde stoelen. Het EU-kopstuk gebaart met een arm en probeert met een 'ehm' tevergeefs de aandacht te trekken, zo is te horen.

Plaats op bankstel 

Uiteindelijk kreeg Von der Leyen een plaats aangeboden op een bankstel tegenover de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, die een lagere diplomatische status heeft. Bekijk hier de beelden van het incident:  

Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie was Von der Leyen "overduidelijk verbaasd" over de situatie. Ook had haar volgens bestaande protocollen een "exact gelijke" zitplaats als Michel aangeboden moeten worden, zegt de woordvoerder. 

Michel kreeg op zijn beurt kritiek te verduren omdat hij het op het moment zelf niet opnam voor zijn collega. De "schrijnende situatie" waarin Von der Leyen belandde liet Michel niet koud, meldt hij op Facebook. De Belg wilde de ongemakkelijke toestand "niet verergeren met een scène".

'Werk overschaduwd'

Michel betreurt dat de rel "het belangrijke en nuttige werk dat we samen in Ankara hebben verricht" overschaduwt. En "dat de indruk is ontstaan dat hij onverschillig zou zijn geweest" over wat Von der Leyen overkwam.

Op foto's van eerdere ontmoetingen hadden de voorgangers van Michel en Von der Leyen plaatsen aan weerszijden van Erdogan, op gelijke voet. Waarom dat bij deze door Turkije georganiseerde bijeenkomst anders was, is niet bekend. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.