Maakt slagzij

Bergers Boskalis aan boord van stuurloos Nederlands vrachtschip

07 april 2021 23:28 Aangepast: 08 april 2021 08:04
Het bergingsteam van Boskalis in actie op het stuurloze schip (links). Beeld © Boskalis / ANP

Boskalis heeft vier leden van het bergingsteam aan boord gekregen van het Nederlandse schip Eemslift Hendrika, dat stuurloos voor de Noorse kust drijft. De vier landden per helikopter en gaan proberen het schip onder controle te krijgen.

Het bedrijf heeft een sleeplijn aangelegd naar de zware sleepboot Normand Drott die in de nabijheid van de Eemslift Hendrika is. Op die manier moet in elk geval worden voorkomen dat het schip verder richting de Noorse kust drijft. 

"Het schip heeft verbinding weten te maken met de grote zeesleper", zegt een woordvoerder van het Nederlandse Boskalis. Dat gebeurde toen het schip op 12 kilometer afstand van de Noorse kust lag. "Nu gaan we ervoor zorgen dat het schip verder van de kust af wordt getrokken." 

Schuivende lading

De Eemslift Hendrika, eigendom van rederij Amasus Shipping in Delfzijl, was vanuit het Duitse Bremerhaven op weg naar de Noorse havenplaats Kolvereid. Het schip raakte eerder deze week in moeilijkheden door een schuivende lading en maakte daardoor slagzij in een onstuimige zee met metershoge golven. De bemanning werd van boord gehaald.

Het bergingsteam in actie. Het bergingsteam in actie.

Eerder vandaag zag het er al naar uit dat de berging van het schip kon beginnen, maar door het slechte weer kon de helikopter die het gespecialiseerde personeel van Boskalis naar de het schip moest brengen in eerste instantie niet opstijgen.

Dat dat nu wel is gelukt is goed nieuws volgens Boskalis, want het schip bleef richting de kust drijven. "Niks doen kan niet." Boskalis was vorige week ook betrokken bij een succesvolle bergingsoperatie in het Suezkanaal.

Eerder werd de bemanning van de Eemslift al per helikopter geëvacueerd. De Noorse reddingsdiensten filmden de evacuatie: 

Door storm begon de lading van de Eemslift Hendrika bij Noorwegen te schuiven, waarna het schip overhelde. Uit voorzorg werd de bemanning in veiligheid gebracht.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Laatste bemanningsleden geëvacueerd van Nederlands vrachtschip in problemen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore