Teugels te vroeg laten vieren

Chili vaccineert snel, toch stijgt het aantal besmettingen: 'Wijze les'

07 april 2021 20:36 Aangepast: 08 april 2021 12:21
In hoofdstad Santiago gelden strenge lockdownregels. Beeld © Getty Images

In Chili wordt razendsnel gevaccineerd. Toch lopen de besmettingen er hard op. Volgens experts komt dat doordat de mensen de teugels te vroeg lieten vieren. Kunnen we in Nederland hetzelfde scenario verwachten?

Chili ligt aan de wereldtop als het om vaccineren gaat. In het land waar zo'n 19 miljoen mensen wonen, hebben 7 miljoen mensen al een eerste prik gehad. Dat succes is deels te danken aan de vroege deals die de regering maakte met vaccinmakers Pfizer en het Chinese Sinovac.

Maar het snelle vaccinatietempo is momenteel niet in het aantal coronabesmettingen terug te zien. Daarom werden eind maart de lockdownregels, die al streng waren, zelfs nog eens aangescherpt. Experts daar wijten de groeiende cijfers aan het te vroeg versoepelen van de coronamaatregelen.

Schijnveiligheid

Daardoor zou een gevoel zijn ontstaan dat het ergste van de pandemie al voorbij was. Vooral tijdens de zomervakantie, die in Chili van december tot maart loopt, steeg het aantal besmettingen. Reizen werd toegestaan en mensen waren minder op hun hoede dan voorheen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brits vaccinatieschema op stoom, inwoners mogen steeds meer: 'Ik ben zo blij!'

Israël kampte begin dit jaar met hetzelfde probleem. Hoewel destijds al zo'n 30 procent van de bevolking was ingeënt, liepen de besmettingscijfers hoger op dan ooit. Eén van de redenen waren de besmettelijker coronamutaties, die een piek veroorzaakten. Maar ook bevolkingsgroepen die zich niet meer aan de regels hielden, zouden een mogelijke aanleiding zijn geweest.

Zoveel mensen zijn er in andere landen gevaccineerd:

Volgens hoogleraar immunologie Ger Rijkers is dat ook in Nederland iets om in de gaten te houden. ''We weten niet zeker of het loslaten van de regels heeft gezorgd voor die pieken in het aantal besmettingen", zegt hij.

"Maar het is wel een gevaar dat de bevolking met de eindstreep in zicht de maatregelen weer laat vieren. Wanneer nog niet alle risicogroepen zijn gevaccineerd en er toch veel besmettingen zijn, is het gevaar nog altijd aanwezig.''

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vooral veel vrouwen melden bijwerkingen vaccins, maar we weten niet waarom

Wel wijst de hoogleraar op de grote verschillen tussen de twee landen. ''Chili heeft veel onherbergzame gebieden met een lage bevolkingsdichtheid. Maar in de steden wonen mensen juist weer veel dichter op elkaar dan in Nederland. Het handhaven van de maatregelen is daardoor een stuk lastiger.''

Wijze les

Volgens Rijkers kan de gang van zaken in Chili en Israël een wijze les zijn voor Nederland. "Daar zie je dat het virus maar zo weer kan uitbreken wanneer iedereen denkt al in de veilige haven te zijn en alle regels laat vallen. En dat kan leiden tot een nieuwe golf."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Israël vaccineert iedereen razendsnel, behalve de Palestijnen

In Israël gaat het inmiddels al een tijdje de goede kant op met de besmettingscijfers. Gevaccineerde mensen krijgen met een speciale pas toegang tot bepaalde plekken zoals hotels, theaters en sportscholen.

Veilig versoepelen

Wanneer is het in Nederland veilig om te versoepelen? ''In principe wanneer ongeveer 70 procent van de bevolking een prik heeft gehad'', zegt Rijkers.

''Maar met de besmettelijker varianten moeten we misschien iets hoger gaan zitten: tussen de 70 en de 80 procent. In Nederland heeft al een deel van de mensen antistoffen opgebouwd omdat ze het virus hebben gehad. Daarom hoeven we niet te wachten tot iedereen een vaccin heeft gehad.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore