Oppositieleider op ziekenboeg

Navalny's arts en aanhangers gearresteerd buiten strafkamp

06 april 2021 19:24 Aangepast: 06 april 2021 19:25
Dokter Anastasia Vasilyeva bij haar aanhouding. Beeld © EPA

Bij het Russische strafkamp waar Aleksej Navalny vastzit zijn aanhangers van de Russische oppositieleider opgepakt. Onder de arrestanten is Navalny's arts Anastasia Vasilyeva, die hem wilde onderzoeken nu hij volgens haar 'ernstig ziek' op de ziekenboeg ligt.

Ook medici van een onafhankelijke organisatie die buiten de gevangenis waren, zijn aangehouden. Ze eisten informatie over Navalny's toestand, die uit protest in hongerstaking is gegaan omdat hij geen goede zorg kreeg. Volgens een advocaat van de activist heeft hij al vijf kilo verloren sinds hij vanaf 31 maart weigert te eten.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International riep president Vladimir Poetin op zijn prominente tegenstander niet te laten sterven.

Hoge temperatuur en hoesten

Een Russische krant berichtte eerder dat Navalny was overgebracht naar de ziekenboeg van het strafkamp. Hij had een hoge temperatuur van 38,1 graden, een vervelende hoest en zou ook zijn getest op het coronavirus. De 44-jarige gevangene, die vorig jaar nog was vergiftigd, had eerder al geklaagd over felle pijn in zijn rug en gevoelloze benen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoestende Navalny overgeplaatst naar ziekenboeg gevangenis

Een betoger bij de gevangenis vertelde dat ze was gekomen om solidariteit te tonen. "Ik geloof dat hij onschuldig is, ik sta helemaal aan zijn kant", vertelde ze. "Om de een of andere reden belanden de mensen die echt iets kunnen betekenen voor dit land in de gevangenis."

De beveiliging bij de strafkolonie ten oosten van Moskou is inmiddels opgevoerd. Er is een controlepost geplaatst voor de poort van het complex in Pokrov. De politie blokkeert daarnaast de weg met een metalen barricade en de parkeerplaats mag alleen nog worden gebruikt door medewerkers van de gevangenis.

Navalny is al jarenlang een blok aan het been van de Russische president Poetin. In de video hieronder leggen we je uit wie de Russische oppositieleider precies is en waarom Poetin bang voor hem is.

Poetin-vijand, corruptiebestrijder en nationalist: dit is Aleksej Navalny

Hij wordt vervolgd en vergiftigd en krijgt tienduizenden mensen op de been: Aleksej Navalny, de oppositieleider van Rusland. In deze video vertellen we je waarom Poetin bang voor hem is en waar Navalny's zwakke plek zit.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevangenis Navalny noemt kritiek onterecht: 'Alles gaat volgens de regels'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore