Langverwacht

Nieuw-Zeeland opent over twee weken reisbubbel met Australië

06 april 2021 06:14 Aangepast: 06 april 2021 06:34
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. Beeld © ANP

Nieuw-Zeeland en Australië beginnen vanaf 18 april een reisbubbel. De twee landen openen de grenzen, waardoor reizigers tussen Australië en Nieuw-Zeeland niet meer in quarantaine hoeven. "Het is eindelijk veilig om dit te doen."

Dat vertelde de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern zojuist tijdens een persconferentie. Veel mensen en bedrijven wachtten reikhalzend op de mededeling: het is goed nieuws voor bedrijven in de toeristische sector.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op de valreep getrouwd: Nieuw-Zeelands stel wacht lockdown niet af

Nieuw-Zeeland hield de grenzen het afgelopen jaar hermetisch gesloten, om zo te voorkomen dat het coronavirus er opnieuw de kop op kon steken. "Omdat het coronavirus, net als in Nieuw-Zeeland, inmiddels succesvol is geëlimineerd, kunnen we de grenzen nu openen", vertelde Ardern. "We zijn klaar voor dit nieuwe hoofdstuk."

Verplichte quarantaine

Tot nu toe moesten reizigers die vanuit Australië naar Nieuw-Zeeland wilden reizen, nog verplicht 14 dagen in quarantaine in een hotel. Daar hing een fors prijskaartje aan: het kostte zo'n 3100 dollar (1865 euro). Ook waren er lange wachtlijsten vanwege beperkte capaciteit in de hotels.

Er zijn door de regeringen van de twee landen verschillende veiligheidsmechanismes gecreëerd. Zo kan de reisbubbel tijdelijk gepauzeerd worden als er toch weer besmettingen de kop opsteken.

'Nergens ter wereld'

Volgens premier Ardern is er 'nergens ter wereld' een reisbubbel tussen landen die het coronavirus geëlimineerd hebben. Er komt veel bij kijken, benadrukt zij. Zo mogen er alleen Australiërs naar Nieuw-Zeeland vliegen die al minimaal 14 dagen in Australië zijn, om te voorkomen dat het virus zich toch weer kan verspreiden.

Ook moeten Nieuw-Zeelandse vliegvelden kunnen bewijzen dat zij vluchten uit Australië strikt gescheiden kunnen houden van vluchten uit andere landen, om er zo voor te zorgen dat passagiers elkaar niet kunnen besmetten. Luchtvaartmaatschappijen zijn al maanden bezig met deze voorbereidingen. "Dit is een spannende dag", zei Ardern. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Nieuw-Zeeland tot Brazilië: zo goed (of slecht) bestrijden landen het coronavirus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore