Gevangenismuur opgeblazen

Meer dan 1800 gevangenen ontsnapt uit Nigeriaanse gevangenis

06 april 2021 00:16 Aangepast: 06 april 2021 02:41
De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari. Beeld © ANP

Meer dan 1800 gevangenen wisten gisteren te ontkomen uit een Nigeriaanse gevangenis, nadat een gevangenismuur werd opgeblazen met explosieven. De Nigeriaanse president spreekt van een 'terreurdaad' en zegt er alles aan te doen de gevangenen weer in te rekenen.

Volgende de Nigeriaanse autoriteiten zijn er zeker 1844 gevangenen ontsnapt uit een gevangenis in de staat Imo, in het zuidoosten van het land.

Gewapende mannen

Zij wisten te ontkomen nadat gewapende mannen de gevangenis aanvielen. Daarbij raakte zeker één agent gewond. Niemand heeft de aanval opgeëist.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderden ontvoerde schoolmeisjes Nigeria vrijgelaten, maar zorgen nemen toe

Een woordvoerder van de gevangenissen in de staat meldt dat de situatie 'onder controle' is. Volgens de BBC zijn slechts zes van de ontsnapte gevangenen teruggekeerd. Toch roept de woordvoerder inwoners op 'door te gaan met hun zaken'.

'Moordenaars'

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari, die momenteel in Londen is, zegt dat alles in het werk wordt gesteld om de gevangenen weer in te rekenen. "Veel van de ontsnapte criminelen zijn moordenaars", zegt Buhari.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bloedige golf geweld in gevangenissen Ecuador: zeker 79 doden

Separatisten

In de staat Imo ligt de voormalige onafhankelijke regio Biafra, waar een separatistische beweging actief is. Volgens de politie zit die beweging achter de aanval, maar de separatisten zeggen dat dat 'leugens' zijn.

Wel bracht de beweging onlangs videomateriaal naar buiten waarop te zien is dat honderden strijders in training zijn. Ook zijn er de afgelopen maanden regelmatig politiebureaus aangevallen, waarbij veel munitie werd buitgemaakt.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore