Mogelijk tbc-uitbraak

Hoestende Navalny overgeplaatst naar ziekenboeg gevangenis

05 april 2021 23:07
De strafkolonie in Vladimir waar Navalny vastzit. Beeld © ANP

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is overgeplaatst naar de medische afdeling van de gevangenis waar hij vastzit. Bij onderzoek vertoonde hij tekenen van een luchtwegaandoening. Ook was zijn temperatuur verhoogd.

Dat meldt de federale gevangenisdienst aan het Russische nieuwsagentschap Izvestia. Navalny had eerder op de dag via zijn Instagram-account laten weten last te hebben van een vervelende hoest en een licht verhoogde temperatuur van 38,1 graden. Volgens hem zijn drie van zijn vijftien medegedetineerden naar de medische afdeling gebracht. Mogelijk hebben ze tuberculose.

Izvestia meldt op basis van een bron dat in de strafkolonie geen tbc heerst. Als iemand echt ziek zou worden in de buurt van Navalny, zou volgens die bron de hele afdeling in quarantaine worden geplaatst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevangenis Navalny noemt kritiek onterecht: 'Alles gaat volgens de regels'

De 44-jarige criticus van president Vladimir Poetin had al rug- en beenklachten en klaagde eerder over gebrekkige medische hulp in het strafkamp, gelegen op zo'n 100 kilometer van Moskou. Ook zou hij om het uur worden gewekt en te maken hebben met slaapgebrek. Hij besloot vorige week in hongerstaking te gaan. Volgens zijn team was Navalny al 8 kilo afgevallen voordat hij aankondigde niet meer te eten.

Berucht strafkamp

De Russische gevangenisdienst stelt dat alles volgens de regels verloopt. Alle gevangenen hebben recht op acht uur ononderbroken slaap, maar bewakers kunnen gevangenen 's nachts wel controleren, zei de dienst vorige week. Videobeelden tonen volgens Izevstia dat een slapende Navalny met oordopjes en een slaapmasker bij een controle doorslaapt.

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny zit nu in een berucht strafkamp, zo'n 100 kilometer van Moskou. Een ex-gevangene vertelt in de video hieronder dat ze Navalny daar vooral mentaal zullen proberen te breken.

Navalny noemde de gevangenis waar hij nu in zit eerder een 'concentratiekamp'. Een ex-gevangene vertelt hoe het er in het strafkamp aan toe gaat.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Navalny laat van zich horen vanuit cel: 'Elk uur maken ze me wakker'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore