Rechtszaak George Floyd

Politiechef over aanhouding Floyd: 'Dit is niet hoe wij agenten trainen'

05 april 2021 23:00 Aangepast: 05 april 2021 23:02
Politiechef Minneapolis in rechtszaal. Beeld © AFP

Derek Chauvin, de Amerikaanse politieagent die George Floyd arresteerde, heeft de gedragsregels van de politie geschonden. Dat heeft de politiechef van Minneapolis in de rechtszaal verklaard.

Het is de zesde dag van de geruchtmakende rechtszaak. Het is opmerkelijk dat een politiechef tegen zijn eigen personeel getuigt. Chauvin werd na de dood van George Floyd ontslagen door zijn politiechef, net als drie collega's die bij de arrestatie waren.

Tegen ethische waarden

Volgens de verdediging van Chauvin handelde hij wel volgens de regels van de politie, maar daar ging de politiechef hard tegenin.

"Op geen enkele manier is dit onderdeel van onze training en zeker geen onderdeel van onze ethische waarden", zei politiechef Medaria Arradondo tegen de jury. Daarmee doelt hij op de gewelddadige manier waarop Floyd door Chauvin werd aangehouden.

Floyd werd op 25 mei vorig jaar aangehouden in de Amerikaanse stad Minneapolis nadat hij een pakje sigaretten had afgerekend met een vervalst biljet van 20 dollar. Tijdens de aanhouding drukte Chauvin minutenlang met zijn knie op de nek van het slachtoffer. Floyd riep om hulp en verloor uiteindelijk het bewustzijn en overleed.

Eerste hulp

"Toen meneer Floyd eenmaal geen weerstand meer bood en zeker toen duidelijk werd dat hij in nood was, had het moeten stoppen", zegt Arradondo. Hij is sinds 1989 werkzaam bij de politie en de eerste Afro-Amerikaanse hoofdcommissaris van Minneapolis.

Arradondo noemde de dood van Floyd eerder al 'moord'. Hij verklaarde dat agenten ook getraind zijn om eerste hulp te verlenen als dat nodig is. Dat gebeurde in het geval van Floyd niet.

Omstanders

Volgens de verdediging zou de situatie met Floyd mogelijk uit de hand zijn gelopen door de omstanders die bij de arrestatie aanwezig waren en de situatie filmden. Volgens de politiechef hebben omstanders, zolang ze de politie niet in de weg lopen, het volste recht opnames te maken.

De video waarin Floyd wordt aangehouden, werd wereldwijd gedeeld en zorgde voor grote demonstraties tegen racisme en politiegeweld.

De getuigenis van de politiechef kwam nadat een arts eerder vandaag had verklaard dat Floyd om het leven moest zijn gekomen door een gebrek aan zuurstof.

Hartaandoening en drugsgebruik

Het verdedigingsteam van Derek Chauvin beweert dat vermeend drugsgebruik en een onderliggende hartaandoening hebben bijgedragen aan de dood van Floyd.

Het proces tegen Chauvin zal vermoedelijk nog een maand duren. Hij kan veroordeeld worden tot veertig jaar celstraf.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore