Sinds 1999 aan de macht

Poetin tekent wet waardoor hij tot 2036 president van Rusland kan blijven

05 april 2021 17:16
Poetin staat al aan het roer van Rusland sinds 1999. Beeld © AP

De Russische president Vladimir Poetin heeft een wet ondertekend waardoor hij tot 2036 staatshoofd kan blijven als hij zich kandidaat stelt en wordt gekozen. Zijn ambtstermijn zou eigenlijk aflopen in 2024.

Door de wet kan de 68-jarige politicus nog twee keer presidentskandidaat zijn en twee termijnen van zes jaar dienen. Dat meldt persbureau TASS.

Referendum

Ruim driekwart van de opgekomen kiezers stemde vorig jaar juli in een referendum voor aanpassingen in de grondwet waardoor Poetin langer aan de macht kan blijven. Het Kremlin noemde het resultaat destijds een bewijs van het vertrouwen van de bevolking in Poetin. Het parlement stemde vorige maand in met de wetswijziging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Relatie VS-Rusland op scherp door uithaal Biden naar 'moordenaar' Poetin

De voormalige KGB-spion is al sinds 1999 aan de macht en is daarmee de langstzittende Russische leider sinds de communistische Sovjet-dictator Josef Stalin. Eerder wist Poetin de beperking op het maximale aantal ambtstermijnen van de president te omzeilen door tijdelijk premier te worden.

Poetin heeft naar eigen zeggen nog niet besloten of hij nog een keer wil meedoen aan de verkiezingen.

Veel is niet bekend over Poetins privéleven, maar in januari onthulde de inmiddels gevangengenomen oppositieleider Aleksej Navalny in een video het interieur van Poetins gigantische villa. Je ziet het in de video hieronder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore