Ondanks corruptie

De premier met een pistool op zijn nachtkastje: Borisov wint in Bulgarije

04 april 2021 20:09
Premier Bojko Borissov. Beeld © ANP

Zijn regering wordt beschuldigd van fraude met EU-geld, er doken compromitterende foto's op en er werd wekenlang tegen hem gedemonstreerd. Toch heeft premier Borisov in Bulgarije toch weer de verkiezingen gewonnen.

Bojko Borisov was ooit brandweerman en lijfwacht van de communistische dictator van Bulgarije. Nu wint hij al voor de vijfde keer de parlementsverkiezingen. Sinds 2009 is hij bijna onafgebroken aan de macht. Ditmaal verliest Borisov wel ten opzichte van de vorige keer: zijn partij daalt van 33 naar 26 procent.

Maar Borisov blijft toch de grootste, ook omdat de oppositie verdeeld is. De socialisten zijn tweede met 18 procent. Daarachter komt een populistische partij van een tv-presentator met 15 procent. Verder halen een liberale partijen, de partij voor de Turkse minderheid, een anti-corruptiepartij en een rechts-nationalistische partij de kiesdrempel.

Pistolen en cash

De verkiezingsoverwinning van Borisov is opmerkelijk. De premier lag in zijn vorige ambtstermijn zwaar onder vuur. Vooral vanwege corruptie. Zo doken er foto's op met de premier in bed, met op het nachtkastje een pistool en in het nachtkastje stapels contant geld. Het leidde tot grote demonstraties afgelopen zomer.

Premier Borisov in bed. Op het nachtkastje ligt een pistool. In het nachtkasje liggen (zo blijkt uit andere foto's) bankbiljetten van 500 euro. Premier Borisov in bed. Op het nachtkastje ligt een pistool. In het nachtkasje liggen (zo blijkt uit andere foto's) bankbiljetten van 500 euro.

Ook ging een Facebook-filmpje viraal waarin een oppositiepoliticus probeerde aan te meren op een openbaar strand. De man werd - met draaiende camera's - hardhandig terug de zee in geduwd door bewakers. Het strand bleek ingepikt door een corrupt politicus.

De oppositiepoliticus die probeerde aan te meren, is Hristo Ivanov. Hij diende ooit onder Borisov als minister, totdat ze het oneens werden over de macht van de Bulgaarse justitie. Vandaag komt Ivanov met zijn eigen, groen-liberale partij voor het eerst in het parlement, met 10 procent van de stemmen.

EU-geld verspild

Bulgarije is sinds 2007 lid van de Europese Unie. Sindsdien is het land structureel een van de armste en meest corrupte lidstaten. De cijfers zijn slechter dan andere Oost-Europese landen die in dezelfde periode lid werden.

Het coronavirus maakt het nog erger: Bulgarije heeft relatief gezien een van de hoogste corona-sterftecijfers in de EU. Bovendien is Bulgarije een van de weinige Europese landen die een lager priktempo hebben dan Nederland. De opkomst was vandaag ook lager dan bij de vorige verkiezingen, wat vermoedelijk te wijten is aan het coronavirus.

Zo jaagt Bulgarije er EU-geld doorheen:

Correspondent Jeroen Akkermans reisde naar Bulgarije. Hij zag dat het EU-geld wordt besteed aan een gammel stadion en een vierkante atletiekbaan.

'Is de EU blind?'

Sommige demonstranten droegen afgelopen zomer borden als: 'Merkel, bent u blind of ook corrupt?' Borisovs partij is aangesloten bij de Europese Volks Partij, waar ook Merkels partij en het Nederlandse CDA in zit. Tegenstanders van Borisov verbazen zich erover dat zijn regering jaarlijks 1,7 miljard euro aan Europees geld krijgt, ondanks alarmerende berichten over corruptie en mediacensuur.

Toch blijft Borisov de populairste politicus. De premier laat zich erop voorstaan dat hij goede connecties met de Europese leiders heeft, waardoor hij veel voor Bulgarije gedaan krijgt. Hij laat zich, zeker in campagnetijd, uitgebreid filmen voor bouwprojecten. Borisov presenteert zich als 'man van het volk' en heeft goede banden met het Westen (Bulgarije is lid van de EU en de NAVO) en sluit tegelijkertijd gasdeals met Rusland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe kan Bulgarije frauderen met EU-geld? Zes vragen en antwoorden

Coalitie wordt lastig

Het moeilijkste moet voor Borisov nog komen: een coalitie vormen. Zijn vorige regeringspartner waren de rechts-nationalisten, maar zo'n coalitie haalt nu te weinig zetels. De socialisten (tweede partij) zijn voor Borisovs centrum-rechtse achterban besmet vanwege het communistische verleden. Andere partijen hebben veelal campagne gevoerd tegen Borisov.

Toch zal het voor de oppositie  ook heel moeilijk worden om een coalitie te smeden zonder Borisovs partij. Het lijkt erop dat de premier de hete protestzomer heeft overleefd. Nu wacht een nieuwe regering een zware taak: nieuw geld uit Brussel loskrijgen, ditmaal uit het coronanoodfonds van de EU.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een tientje voor de Bulgaarse grenswacht: 'Welkom in Europa'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore