55 miljoen euro

'Fans Trump maakten onbedoeld grote bedragen over naar campagne'

04 april 2021 09:39
Donald Trump. Beeld © AFP

Fans van Donald Trump die hun favoriet wilden steunen tijdens de verkiezingen, maakten onbedoeld grote bedragen over voor zijn campagne. Aanhangers dachten een paar honderd dollar te hebben gedoneerd, maar zagen tot hun schrik hoe er duizenden dollars van hun rekening werden gehaald. Tientallen miljoenen zijn al teruggestort.

Op het donatieformulier van de campagne stond automatisch aangevinkt dat een donatie wekelijks zou worden afgeschreven, en enige tijd stond er zelfs een vakje aangevinkt waarmee mensen toestemming gaven hun bijdrage te verdubbelen, schrijft The New York Times. Banken en creditcardbedrijven kregen veel meldingen van mensen die dachten het slachtoffer te zijn geworden van fraude.

'Bandieten'

De krant sprak met verschillende gedupeerden, onder wie een 78-jarige man uit Californië die in september 990 dollar had overgemaakt. Datzelfde bedrag verdween daarna nog zeven keer van zijn rekening. "Bandieten", foetert hij. "Ik ben met pensioen. Ik kan me verdorie niet permitteren om zo'n bedrag te betalen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Trump binnenkort terug op sociale media met eigen platform'

Sommige mensen raakten in de problemen doordat ze zich te laat realiseerden dat hun bankrekening leeg was. Zo is er een 63-jarige man uit Kansas City die 500 dollar had willen overmaken, maar onbedoeld in 30 dagen tijd zo'n 3000 dollar betaalde. Daardoor kon zijn huur niet worden afgeschreven. "Het voelde als oplichterij."

55 miljoen euro

Het team van Trump en de Republikeinse Partij gaf alleen al in de laatste 2,5 maand van 2020 ruim 530.000 keer geld terug aan donateurs, bij elkaar 64,3 miljoen dollar (circa 55 miljoen euro).

Ondanks dat hij zoveel moest terugbetalen, heeft hij volgens The New York Times wel zijn voordeel kunnen halen uit de onbedoelde donaties. Hij kreeg feitelijk een grote, renteloze lening in de cruciale maanden voor de presidentsverkiezingen.

Gedupeerden benadrukken in de krant dat ze Trump niet persoonlijk verantwoordelijk houden voor de problemen. Een 87-jarige man legt de schuld bij WinRed, het platform dat Trump gebruikte om 1,2 miljard dollar aan donaties binnen te halen. "Ik ben nog steeds 100 procent loyaal aan Donald Trump."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore