Oud-minister opgepakt

'Oud-kroonprins Jordanië onder huisarrest om plannen staatsgreep'

04 april 2021 08:39 Aangepast: 04 april 2021 09:25
Koning Abdullah van Jordanië. Beeld © AFP

De veiligheidsdienst van Jordanië heeft voormalig kroonprins Hamza bin Hussein aangehouden voor verhoor. De halfbroer van de huidige koning Abdullah zou samen met zo'n twintig anderen een staatsgreep hebben voorbereid.

Het staatspersbureau Petra meldt alleen dat de aanhouding van Bin Hussein gebeurde om 'veiligheidsredenen', en dat er nog twee anderen zijn opgepakt: een jarenlange vertrouweling van de koning en oud-minister van Financiën, Bassem Awadallah, en Sharif Hassan Ben Zaid, een ander lid van de koninklijke familie.

Ontheven als troonopvolger

Maar andere bronnen melden dat het drietal ervan wordt verdacht een staatsgreep te hebben gepland. Hamza was tot 2004 troonopvolger, toen werd hij door Abdullah vervangen door zijn zoon.

Hamza nam na zijn verhoor een videoboodschap op (zie onder). Daarin liet hij weten dat hij huisarrest heeft en met niemand contact mag hebben. Hij ontkent betrokken te zijn bij een samenzwering tegen zijn halfbroer, maar was wel kritisch over het huidige bewind. "Ik ben niet de persoon die verantwoordelijk is voor de ineenstorting van het bestuur, voor de corruptie en voor de incompetentie die de afgelopen 15 tot 20 jaar heerst in onze bestuursstructuur", zei hij.

Koning Abdullah kreeg nadat het nieuws bekend was geworden de nodige steunbetuigingen uit Arabische landen en de Verenigde Staten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore