Laatste 62 schepen

File Suezkanaal door blokkeerschip is opgelost

03 april 2021 15:14
Het schip werd maandag losgetrokken. Beeld © AFP

De laatste schepen die vastzaten in het Suezkanaal zijn vertrokken. Dat heeft het Egyptische staatsbedrijf Suez Canal Authority (SCA) bekendgemaakt. Het kanaal was sinds maandag weer toegankelijk nadat het containerschip de Ever Given werd losgetrokken.

Het verkeer door het Suezkanaal lag bijna een week stil. De Ever Given was in een zandstorm overdwars in het kanaal komen te liggen. Op het moment dat het schip werd losgetrokken wachtten 422 schepen op hun beurt om door het kanaal te varen. De laatste 62 daarvan hebben vandaag hun weg vervolgd.

Het lostrekken zag er zo uit:

Het Havenbedrijf Rotterdam verwacht eind volgende week extra drukte van zeeschepen. Normaal gesproken ontvangt de haven gemiddeld tachtig zeeschepen per dag. Dat zullen er vanaf ongeveer woensdag dagelijks zo'n 10 procent meer zijn, zegt een woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oponthoud Suezkanaal: bbq's en seksspeeltjes komen later aan

1 miljard dollar schade

Het onderzoek naar het vastlopen van de Ever Given wordt volgens de SCA binnen twee dagen afgerond. Topman Osama Rabie schatte eerder dat Egypte door de blokkade van het Suezkanaal zeker 1 miljard dollar aan schade heeft geleden.

De 193 kilometer lange waterweg tussen de Rode Zee en de Middellandse Zee is goed voor ongeveer 12 procent van de wereldwijde goederenhandel. Normaal gesproken wordt dagelijks voor bijna 10 miljard dollar aan goederen via het Suezkanaal vervoerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het kan nog erger, ooit lagen er 14 schepen 8 jaar vast in het Suezkanaal

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore