Ga naar de inhoud
Beelden getoond

Agent zei na fatale arrestatie George Floyd: 'We moesten hem onder controle houden'

George Floyd en Derek Chauvin

Tijdens het strafproces rond de dood van de zwarte arrestant George Floyd zijn beelden getoond van de bodycam van agent Derek Chauvin, die terechtstaat in de zaak. Daarop is te horen hoe de toenmalig agent probeerde te rechtvaardigen wat hij gedaan had.

George Floyd kwam in mei vorig jaar om het leven, nadat Chauvin 8 minuten en 46 seconden lang zijn knie op de nek van Floyd had gedrukt. Van het incident en de omstandigheden eromheen zijn beelden gemaakt, onder meer met de bodycam van de agent.  Die zie je hieronder:

Nieuw beeld van fatale aanhouding George Floyd

01:20
Nieuwe beelden van de aanhouding van George Floyd.

Grote vent

Bij die beelden is een gesprek te horen tussen Chauvin en een boze omstander. Nadat de ambulance met de bewusteloze Floyd was weggereden, werd de agent aangesproken door getuige Charles McMillian. "Ik heb geen respect voor wat je gedaan hebt", zegt hij tegen Chauvin.

Het weerwoord van Chauvin: "We moesten deze man onder controle houden omdat hij een grote vent is, en omdat het erop leek dat hij onder invloed was."

Bekijk ook: Darnella filmde fatale arrestatie George Floyd

01:35
"Ik lag er nachten van wakker", vertelt ze.

In de video was te zien hoe de agenten een tegenstribbelende Floyd in de politieauto proberen te krijgen. Die probeert de agenten duidelijk te maken dat hij 'claustrofobisch' is en lastig adem krijgt. McMillian zou voor de worsteling nog tegen Floyd hebben gezegd dat hij mee moest werken met de agenten. "Je kan niet winnen", zou hij Floyd hebben gezegd.

McMillian was door de openbaar aanklager opgeroepen als getuige in het strafproces. De man, een van de eerste omstanders bij het incident, had het zichtbaar moeilijk in de rechtbank. Na het zien van de videobeelden barstte McMillian in tranen uit.

Floyd werd op 25 mei vorig jaar aangehouden in de Amerikaanse stad Minneapolis nadat hij een pakje sigaretten zou hebben afgerekend met een vervalst 20 dollarbiljet. Christopher Martin, de kassamedewerker van de winkel waar Floyd de sigaretten had gekocht, getuigde ook in de rechtszaal.

Martin vertelde dat Floyd 'high' leek te zijn toen hij in de winkel was, maar ook 'heel vriendelijk, benaderbaar en spraakzaam'. Ook de 19-jarige winkelbediende had het moeilijk in de rechtszaal. "Als ik dat bankbiljet niet had aangenomen, had dit allemaal niet hoeven gebeuren", zei Martin. Toen hij Floyd buiten even na het afrekenen roerloos zag liggen met Chauvins knie in diens nek, voelde Martin 'ongeloof en schuld', getuigde hij.

Familie
Lees ook:
Familie bij arrestatie omgekomen George Floyd krijgt 27 miljoen

De advocaat van Chauvin beweerde in zijn openingspleidooi dat Floyds dood niet door verstikking is veroorzaakt. Die zou volgens de verdediging vooral het gevolg zijn geweest van drugs- of medicijngebruik en onderliggende gezondheidsproblemen.

Lange celstraf

De strategie van de openbaar aanklager is met name om de jury ervan te overtuigen dat Chauvin ten onrechte een gevaarlijke verwurging toepaste om Floyd tot medewerking te dwingen. Als Chauvin schuldig wordt bevonden aan doodslag, de zwaarste aanklacht tegen hem, kan hij 40 jaar gevangenisstraf krijgen.

De dood van George Floyd leidde vorig jaar wereldwijd tot een storm van verontwaardiging. In tal van plaatsen in en buiten de Verenigde Staten werd massaal gedemonstreerd tegen racisme en buitensporig politiegeweld.