Ga naar de inhoud
Sollicitatie ESA

Sanne (25) liep dwarslaesie op bij ongeluk en wil nu de ruimte in

De 25-jarige Sanne van Schaik wil de ruimte in. Beeld © RTL

Twee jaar geleden liep de nu 25-jarige Sanne van Schaik een hoge dwarslaesie op toen haar auto van de weg schoot. Ze belandde in een rolstoel, maar haar droom om ooit nog de ruimte in te gaan heeft ze nog altijd niet opgegeven. Bij BEAU vertelt Sanne hoe ze solliciteerde bij ruimtevaartorganisatie ESA.

Sinds deze week kunnen mensen die astronaut willen worden zich voor het eerst in lange tijd weer aanmelden bij het Europese ESA, dat nu ook een plekje vrij wil maken voor iemand met een beperking. Sanne bedacht zich geen moment en meldde zich aan. "De kans is klein dat het lukt", zegt ze bij BEAU, "maar de kans dat ik in deze rolstoel terecht zou komen was ook heel klein."

Gewichtloosheid 

Twee jaar geleden sloeg de toen 23-jarige over de kop in haar cabrio, en belandde daarbij in een sloot. "Ik kon helemaal niks meer", zegt ze. Sanne zegt benieuwd te zijn hoe het zal zijn om zich in de gewichtloosheid van de ruimte te bewegen. "Ik vraag me af hoe ik me dan verplaatst."

Ze was al langer geïnteresseerd in ruimtereizen, en haar ongeluk heeft daar niets aan veranderd. Eerder meldde Sanne zich al aan voor het dearMoon-project van de Japanse miljardair Yusaku Maezawa en SpaceX-topman Elon Musk. Zij bieden enkele gelukkigen een ruimtereis aan. Sanne haalde daar inmiddels de tweede selectieronde.

Bij de ESA worden strengere eisen gehanteerd. Eind volgend jaar wordt bekend wie mee de ruimte in mogen. 

Bekijk hier het gesprek met Sanne in BEAU:

08:38
De 25-jarige Sanne vertelt over haar droom om, ondanks haar beperking, de ruimte in te gaan.