Toegenomen sinds corona

Biden zet stappen tegen anti-Aziatisch geweld: 'We kunnen niet zwijgen'

31 maart 2021 16:32 Aangepast: 09 april 2021 17:45
De afgelopen werken wordt er op meerdere plekken in de Verenigde Staten gedemonstreerd tegen anti-Aziatisch racisme. Beeld © EPA

Ze worden uitgescholden, vernederd en soms aangevallen. Sinds de coronapandemie krijgen mensen met Aziatische komaf in de Verenigde Staten vaker te maken met racisme. President Joe Biden trekt nu 49,5 miljoen dollar uit om het geweld te bestrijden.

Het geld gaat naar maatschappelijke programma's die hulp bieden aan Aziatische Amerikanen die te maken hebben met huiselijk geweld of seksuele misdrijven. Dit moet extra drempels wegnemen, zoals taalbarrières bij het zoeken naar hulp. Ook zal er een speciaal comité tegen vooroordelen en xenofobie worden opgericht.

'On-Amerikaans'

"We kunnen niet zwijgen in het licht van het toenemende geweld tegen Aziatische Amerikanen", schreef Biden op Twitter. "Deze aanvallen zijn verkeerd, on-Amerikaans, en moeten stoppen."

Volgens Amerika-verslaggever Ruben Leter is het bijzonder dat Biden hier geld voor uittrekt, zeker als je het vergelijkt met zijn voorganger. "Biden benoemde zelfs het geweld tegen Aziatische Amerikanen in een van zijn speeches. Dat hoorde je bij Trump eigenlijk nooit. Het is een probleem waarvan Aziatische Amerikanen al langer willen dat het gehoord wordt. Maar er werd lang niet echt over gepraat in de landelijke politiek", zegt Leter. 

Anti-Aziatisch geweld in Amerika kwam twee weken gelden opnieuw onder de aandacht nadat een schutter in Atlanta acht mensen, onder wie zes vrouwen met een Aziatische afkomst, om het leven had gebracht.

'Ik ben geen virus'

De verdachte, de 21-jarige Robert Aaron Long, ontkent dat hij door racisme werd gemotiveerd. Volgens hem kampt hij met een seksverslaving en wilde hij 'zijn verleidingen elimineren'. Maar volgens veel Amerikaanse Aziaten is het duidelijk: dit was een misdaad uit haat.

Hierna volgden grote protesten door heel het land. Betogers scandeerden teksten als 'Ik ben geen virus' en 'Dit is ook ons land'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Protesten tegen anti-Aziatisch racisme waaien over naar Nederland

Ook op iets kleinere schaal kwamen mensen in opstand. Tijdens een hoorzitting deze week maakte een Aziatisch-Amerikaanse ex-militair een statement door zijn shirt omhoog te doen en de littekens te tonen die hij in de oorlog opliep.

"Ben ik hiermee patriot genoeg? Mensen trekken mijn loyaliteit al in twijfel omdat mijn uiterlijk niet Amerikaans genoeg is. Dit is mijn bewijs. Dit heb ik opgelopen tijdens mijn dienst in het Amerikaanse leger", zei hij geëmotioneerd. De beelden gingen viraal op sociale media.

Chinavirus en Kung Flu

Sinds de coronapandemie is het racisme onder Aziaten toegenomen. Oud-president Donald Trump refereerde geregeld aan het coronavirus als het 'Chinese virus' of 'Kung Flu'. Hiermee suggereerde Trump dat het virus opzettelijk was ontwikkeld in China en verspreid. 

Volgens Amerikanist Sara Polak hebben de uitspraken van Trump de weg geopend voor Aziatische haat. "Hij wees met de vinger naar China: 'zij zijn de schuldige van het coronavirus'. Heel veel mensen zien en horen hem en herkennen misschien hun eigen mening erin. Als de president dat soort dingen zegt, wordt het gelegitimeerd om zelf ook dat soort uitspraken te doen", zegt Polak. 

In de Verenigde Staten werden het afgelopen jaar bijna vierduizend racistische incidenten tegen Aziaten gemeld. Uit onderzoek van de universiteit van California blijkt dat het aantal haatmisdrijven tegen Aziatische Amerikanen vorig jaar met bijna 150 procent toenam in de grootste 16 steden van het land.

Haatmisdrijven tegen Aziatische Amerikanen

Vooral in New York neemt het aantal incidenten toe. Ook vanochtend werd in die stad weer een aanhouding verricht nadat een 65-jarige Aziatische vrouw was geslagen en geschopt. De aanval is gefilmd door bewakingscamera's

De politie laat aan CNN weten dat de aanvaller racistische uitspraken naar de vrouw schreeuwde, waaronder "Je hoort hier niet thuis!"

Eeuwenoude clichés

Racisme tegenover Aziaten is niet nieuw. Volgens Polak begon dit al toen er Aziaten naar de Verenigde Staten verhuisden. "In de 19de en 20ste eeuw kwamen veel Chinezen en Japanners naar de Westkust om ongeschoold werk te doen. Toen hadden sommige mensen al het idee: ze pakken onze banen af."

Uit diezelfde tijd dateren ook de Amerikaanse stereotypen over Aziaten. "Ze werden dan bijvoorbeeld heel cartoonesk afgebeeld, met grote voortanden en vlechtjes in het haar. Of juist het 'positieve' stereotype van de Aziaat die alles goed doet en nooit fouten maakt. Maar ook dat is een vorm van dehumanisering. Zo suggereer je dat alle Aziaten hetzelfde zijn", zegt Polak. 

Een protest van de week in New York. Een protest van de week in New York.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore