Ga naar de inhoud
Getuigen gehoord

Tiener die dood George Floyd filmde: 'Sorry dat ik niet méér deed'

Voormalig politieagent Derek Chauvin (rechts), die terechtstaat voor de moord op George Floyd. Beeld © ANP

De tiener die de dood van George Floyd filmde, heeft daar in een emotionele getuigenis over verteld. De beelden die zij maakte zorgden wereldwijd voor protesten. "Ik blijf mijn excuses aanbieden aan George Floyd, omdat ik niet méér gedaan heb."

Dat vertelde Darnella Frazier (18) gisteren in de rechtszaal in de Amerikaanse stad Minneapolis. Daar is het proces begonnen tegen Derek Chauvin, de agent die betrokken was bij de dood van de zwarte George Floyd (46).

Voelde 'niet juist'

Darnella was nog maar zeventien jaar oud toen zij vorig jaar samen met haar 9-jarige nichtje over straat liep. Daar zag zij hoe Chauvin, die inmiddels bij de politie is ontslagen, minutenlang met zijn knie op de nek van de geboeide George Floyd zat.

De beelden die zij maakte, gingen al gauw de hele wereld over. Bekijk de video hier:

Fatale arrestatie van zwarte man in Minneapolis schokt Amerika

01:23

Darnella zei tijdens het maken van de video al aan te voelen dat de handelswijze van agent Chauvin 'niet juist' was. Ze vertelde de rechtbank in tranen dat zij zich voorstelde dat het slachtoffer haar vader of broer had kunnen zijn, die allebei een donkere huidskleur hebben.

Niet fysiek ingegrepen

"Ik heb nachtenlang wakker gelegen", zei Darnella in de rechtbank. De camera's draaiden niet om de privacy van de (op het moment van het incident) minderjarige getuige te beschermen. "Ik blijf mijn excuses aanbieden aan George Floyd, omdat ik niet méér gedaan heb, niet fysiek heb ingegrepen en zijn leven niet heb gered", vervolgde zij.

Duizenden
Lees ook:
Duizenden betogers bij rechtbank waar proces George Floyd begint

Maar, stelde de tiener, kijkend naar voormalig agent Chauvin: "Het gaat niet om wat ik had moeten doen, het gaat om wat hij had moeten doen". Het 9-jarige nichtje van Darnella zei dat ze zich 'verdrietig en een beetje boos' voelde door getuige te zijn van de aanhouding van Floyd.

Correspondent Erik Mouthaan legde eerder al uit wat we kunnen verwachten van het proces in de zaak-George Floyd. 

Proces in zaak-George Floyd begint: 'Doodsoorzaak is cruciaal'

03:37
De politieman die minutenlang een knie op zijn nek hield, staat terecht voor het moedwillig doden van de man.

Tijdens de tweede zittingsdag van het proces in de zaak-George Floyd werden gisteren ook brandweervrouw Genevieve Hansen (27) en vechtsportinstructeur Donald Williams (33) gehoord.

'Getuige van moord'

Williams belde het alarmnummer om een moord te melden, nadat Floyd in een ambulance was meegenomen. Hij had de positie waarin agent Chauvin de arrestant Floyd had gehouden herkend als een verwurging.

"Ik dacht dat ik getuige was geweest van een moord", vertelde hij de rechter. "Ik wist niet wat ik anders moest doen." Het telefoongesprek dat Williams met de hulpdiensten had, werd in de rechtszaal afgespeeld.

Brandweervrouw Hansen vertelde dat zij op het incident stuitte bij het maken van een wandeling. Toen zij zag dat Floyd niet meer bewoog maakte Hansen zich kenbaar als hulpverlener omdat ze 'merkte dat hij medische hulp nodig had'.

'Ik moest hem helpen'

Een van de agenten stond dat niet toe. "Ik moest hem echt helpen, maar dat mocht niet", zei Hansen in de rechtszaal. "Ik weet niet of u ooit iemand gedood hebt zien worden, maar het is heel naar."

Tal van demonstraties

George Floyd werd in mei vorig jaar aangehouden omdat hij een pakje sigaretten zou hebben betaald met een vervalst 20 dollarbiljet. Hij verloor uiteindelijk het bewustzijn en overleed. Zijn dood leidde wereldwijd tot een storm van woede en tal van demonstraties tegen racisme en buitensporig politiegeweld.

Bekijk ook: spanning en emotie bij begin proces George Floyd

03:53
In de Amerikaanse stad Minneapolis houdt iedereen zijn hart vast.