Islamitische rebellengroep

Inval terroristen in haven Mozambique: onthoofdingen en tientallen doden

29 maart 2021 13:21 Aangepast: 29 maart 2021 14:18
Voedselpakketten worden uitgedeeld aan vluchtelingen in het noordoosten van Mozambique. Beeld © AFP

Het geweld in het noorden van Mozambique heeft afgelopen dagen een nieuw dieptepunt bereikt. In het havenstadje Palma zijn tientallen mensen vermoord door terroristen, die sommigen van hen onthoofd achterlieten op straat. Armoede is de voedingsbodem voor het bloedbad, legt correspondent Saskia Houttuin uit.

Palma, helemaal in het noordoostelijke puntje van het land aan de Indische Oceaan, werd woensdag aangevallen door zo'n honderd gewapende jihadistische strijders. In de nacht van vrijdag op zaterdag wisten zij het stadje - waar ook buitenlanders werken voor energiebedrijven zoals het Franse Total - te veroveren.

'Economisch en sociaal conflict'

De provincie waarin Palma ligt, Cabo Delgado, wordt al sinds 2017 geteisterd door terreur van waarschijnlijk meerdere islamitische rebellengroepen. Volgens de VN heeft dit tot dusver zeker 2600 levens geëist en zijn in de regio naar schatting 670.000 mensen gevlucht.

Hoewel de terroristische opstand zeker gelinkt is aan extremistische moskeeën en imams, is toch vooral sprake van een economisch en sociaal conflict waarbij de lokale bevolking niet meeprofiteert van de natuurlijke rijkdommen die het land bezit, zegt Houttuin. "Cabo Delgado is erg arm, een van de armste regio’s in het land. Toch is het rijk aan grondstoffen, zoals aardgas en robijnen - de frustratie daar omheen bleek de ideale voedingsbodem."

Zestig mensen vermist

Het is nog niet bekend hoeveel mensen precies om het leven zijn gekomen tijdens de dagenlange aanval, waarbij naar verluidt ook veel gebouwen zijn verwoest. Zo'n zestig mensen, onder wie veel buitenlandse arbeiders, zijn nog vermist, meldt de Britse krant The Guardian maandagochtend.

Ooggetuigen vertellen aan verslaggevers van persbureau Reuters dat lichamen van slachtoffers op straat lagen, waarvan sommige onthoofd. Een groep mensen die met voertuigen op de vlucht sloeg, is in een hinderlaag gelokt. Gevreesd wordt dat zij zijn omgekomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op de vlucht voor terreur in Mozambique: 'Ze onthoofdden mijn zoon'

Gasproject stilgelegd

Total liet zaterdag weten dat het zijn gasproject in Mozambique wegens de aanval tijdelijk heeft stilgelegd. Energiebedrijven en locaties waar gas gewonnen wordt, zijn vaker doelwit, zegt Houttuin. "Als je die raakt, raak je de economie. En er werken veel buitenlanders, al hebben de meeste bedrijven alle niet-essentiële medewerkers al geëvacueerd."

Ondertussen zijn duizenden inwoners op de vlucht geslagen naar omringende bossen en stranden, waar ze onder meer per boot probeerden te ontkomen aan het geweld, meldt persbureau AFP. Zo'n 150 mensen, inclusief expats uit Zuid-Afrika, Frankrijk en het VK, zaten lange tijd vast in een hotel dat omsingeld was door aanvallers. Het is niet duidelijk of zij al gered zijn.

Het leger van Mozambique is bezig met een tegenoffensief. Ook Zuid-Afrika overweegt militairen te sturen. De VS en Portugal hebben eerder aangekondigd dat zij troepen sturen om Mozambikaanse soldaten te trainen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore