Sleepboten en baggeraars

Vastgelopen containerschip in Suezkanaal drijft deels weer, vaarroute nog dicht

29 maart 2021 06:12 Aangepast: 29 maart 2021 08:57
Beeld © ANP

Het containerschip dat bijna een week vastzat in het Suezkanaal, drijft deels weer. Dat meldt maritiem dienstverlener Inchcape Shipping vanochtend. De achterkant van het schip is weer los, maar de neus zit nog wel vast. Wanneer de scheepvaart op het Suezkanaal hervat kan worden, is nog niet duidelijk.

Er kwamen zeker elf sleepboten aan te pas om het vaartuig vlot te trekken. Het Nederlandse Smit Salvage, onderdeel van baggeraar Boskalis, stuurde ook twee zwaardere sleepboten. Ook werd een hijskraan ingezet om containers van het schip te lossen, om zo het gewicht te verminderen.

Alleen kleine boten achterlangs

Volgens een woordvoerder van Boskalis is het schip 20 graden gedraaid, maar zit het niet helemaal los. De neus van het schip moet nog worden losgetrokken. De vaarroute is daarom nog dicht en alleen kleine boten kunnen achterlangs varen.

Volgens een tweet van maritiem dienstverlener Inchcape Shipping drijft het schip sinds 04.30 uur (lokale tijd) weer. De voorzitter van de autoriteiten van het Suezkanaal, Osama Rabie, vertelt aan de Wall Street Journal dat het 'goed nieuws' is. "We zijn nog niet klaar, maar het schip beweegt", zegt hij. 

Enorme file

De 400 meter lange en 224.000 ton wegende Ever Given liep vorige week vast in het Suezkanaal en lag dwars over de belangrijke vaarroute voor scheepsverkeer tussen Azië en Europa.

Door de opstopping is een enorme file aan wachtende schepen ontstaan aan beide kanten van het Suezkanaal. Volgens de lokale autoriteiten lagen gistermiddag meer dan 320 vaartuigen te wachten, zoals containerschepen en olietankers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blokkeerschip Suezkanaal klein stukje opgeschoven

Ongeveer 12 procent van de wereldwijde goederenhandel loopt via het Suezkanaal. Normaal gesproken wordt dagelijks voor bijna 10 miljard dollar aan goederen door de 193 kilometer lange waterweg tussen de Rode Zee en de Middellandse Zee vervoerd. Een lange blokkade kan grote gevolgen hebben voor de wereldhandel, met bijvoorbeeld leveringsproblemen voor winkels en tekorten van bepaalde goederen in de industrie.

File op de waterweg: gigantisch containerschip blokkeert Suezkanaal

Het schip van 400 meter lang en 60 meter breed lag overdwars in het kanaal en blokkeerde een belangrijke scheepvaartroute.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore