Verklaring Nederland

Bloedigste dag in Myanmar, landen roepen op geweld te stoppen

28 maart 2021 06:48
Demonstranten in Myanmar. Beeld © AP

De defensiechefs van twaalf landen, waaronder Nederland, hebben in een gezamenlijke verklaring het dodelijke geweld door het leger in Myanmar tegen burgers veroordeeld. "We dringen er bij de strijdkrachten van Myanmar op aan het geweld te staken", zo staat in de verklaring.

Volgens de landen zou Myanmar moeten werken 'aan het herstel van respect en geloofwaardigheid bij de bevolking'. "Een professioneel leger volgt internationale gedragsnormen en is verantwoordelijk voor het beschermen, niet schaden, van de mensen die het dient", schrijven ze.

De verklaring is ondertekend door Australië, Canada, Duitsland, Griekenland, Italië, Japan, Denemarken, Nederland, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Volgens getuigen en lokale media zouden veiligheidstroepen in Myanmar gisteren 114 mensen hebben gedood, onder wie enkele kinderen. De Verenigde Naties noemden het de bloedigste dag sinds de militaire machtsovername in februari.

Het leger voerde vroeg in de ochtend al enkele operaties uit in een poging het protest in de kiem te smoren. De machthebbers waarschuwden eerder deze week al dat troepen demonstranten 'door het hoofd kunnen schieten'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Militairen Myanmar op TikTok: 'Als je de straat op gaat, schiet ik je dood'

Het geweld vond plaats op de Dag van de Strijdkrachten, waarop het begin van het lokale verzet tegen de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht. Dat gaat gepaard met een militaire parade, bijgewoond door buitenlandse officieren en diplomaten.

De junta heeft echter moeite om internationale erkenning te krijgen sinds ze de macht over Myanmar heeft overgenomen. Toch waren er internationale delegaties bij de parade. Daaronder zouden zich China en Rusland bevinden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore