Ga naar de inhoud
Zwaardere sleepboten

Nieuwe poging om vastgelopen containerschip vlot te trekken

De Ever Given in het Suezkanaal. Beeld © AP

De harde wind en sterke stroming veroorzaken oponthoud bij het vlot trekken van het containerschip Ever Given uit het Suezkanaal. De Egyptische autoriteiten hadden eerst nog de hoop dat het schip gisteravond van zijn plaats kon worden getrokken, maar die verwachting is aanzienlijk bijgesteld.

Het schip, onderweg van China naar Rotterdam, blokkeert sinds dinsdag de scheepvaart langs één van de belangrijkste vaarroutes van de wereld. Ruim driehonderd schepen liggen aan weerszijden van de blokkade te wachten tot ze er weer door kunnen.

Hoogwater

Vrijdagavond konden de schroeven van de Ever Given weer bewegen, maar door de getijdewerking kwamen ze in de loop van gisteren weer vast te zitten. Gisteravond leek het erop dat er opnieuw beweging in kwam toen het rond half elf (plaatselijke tijd) hoogwater was. 

Osama Rabie, de directeur van de dienst die het Suezkanaal beheert, had eerder op een persconferentie gezegd dat naarmate het schip langer vastzit, de kans groter wordt dat vracht moet worden overgeladen. Dat zou dan moeten gebeuren om het schip lichter te maken. Zo'n operatie zou het vlot trekken van de Ever Given met weken kunnen vertragen.

Hoe
Lees ook:
Hoe trek je een schip van 225 miljoen kilo uit het zand?

Rabie zei dat de afgelopen dagen vooruitgang is geboekt. maar dat het nog onduidelijk is hoe lang het duurt voordat de Ever Given vlot is getrokken. Hij sluit niet uit dat menselijke fouten de oorzaak zijn geweest van het vastlopen van het 400 meter lange schip. Het onderzoek naar de toedracht begint nadat het schip weer is vlotgetrokken, zei Rabie.

Zwaardere sleepboten

Op dit moment zijn tien sleepboten bij het blokkeerschip. Het Nederlandse Smit Salvage, dat is gevraagd te helpen bij het vlot trekken van de Ever Given, meldde dat vanmiddag zwaardere sleepboten arriveren. Die twee schepen met extra trekvermogen zouden op zijn vroegst vanavond kunnen worden ingezet, zegt een woordvoerder van moederbedrijf Boskalis. Smit Salvage wordt mogelijk ook ingeschakeld voor het overladen van containers, mocht dat noodzakelijk blijken.

Bekijk ook: Gigantisch containerschip blokkeert Suezkanaal

00:31
Beelden van eerder deze week, kort na het vastlopen van de Ever Given.