Ga naar de inhoud
Vermoeidheid, benauwdheid

'Mensen met langdurige coronaklachten voelen zich beter na vaccinatie'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Ernstige vermoeidheid, benauwdheid, conditieverlies en hoofdpijn: veel ex-coronapatiënten hebben maanden of zelfs nog langer last van klachten. Nu klinkt er voorzichtig hoopvol geluid uit het buitenland. Een vaccin zou ook hiervoor mogelijkheden kunnen bieden.

De coronaklachten zouden verminderen na een vaccinatie. Volgens Daniel Griffin, arts infectiezieken aan de Columbia University, ervaart ongeveer 40 procent van de coronapatiënten met langdurige klachten verbetering na het vaccin.

"Ze merken op: 'Hé, in de loop van de dagen voel ik me beter. De vermoeidheid is niet zo erg, en de geur komt terug'", zegt Griffin tegen The New York Times.

Meeste
Lees ook:
Meeste jongeren merken weinig, maar corona maakt Maud (18) doodziek

Ook tientallen mensen die reageerden op een peiling in de Facebook-groep Survivor Corps, een groep van ex-coronapatiënten, zeiden dat hun symptomen iets verbeterden of bijna helemaal verdwenen.

Geen officiële bewijzen

Er zijn nog geen officiële bewijzen dat het vaccin daadwerkelijk zorgt voor vermindering van klachten. Volgens Michael Peluso, specialist infectieziekten van University of California, is het nog te vroeg om conclusies te trekken.

"Te weinig van onze deelnemers zijn tot nu toe gevaccineerd om echt inzicht te kunnen geven in deze vraag. Ik heb ook verhalen gehoord, maar tot nu toe heb ik te weinig gegevens gezien", zegt Peluso tegen The New York Times.

Bijna
Lees ook:
Bijna jaar ziek door corona, patiënten wanhopig: 'Dit moet erkend worden'

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het kan dat sommige mensen last blijven hebben van chronische symptomen, maar een oorzaak zou kunnen zijn dat delen van het virus in het lichaam blijven hangen.

"Bij sommige vormen van chronische klachten is de oorzaak dat het virus niet helemaal verdwenen is", legt hoogleraar vaccinologie Ben van der Zeijst uit. "Een vaccinatie geeft dan zo'n boost aan het immuunsysteem, dat ook die laatste virusdeeltjes verdwijnen." Dat zou een verklaring kunnen zijn waarom mensen zich na een vaccinatie beter voelen. 

Bekijk ook: Klachten blijven: 'Ik voel me oud'

01:43
Een deel van de ex-coronapatiënten die geen ziekenhuisopname hebben gehad, kan daar nog lang klachten van ondervinden.

Het coronavaccin is geen medicijn, maar zou in dit geval wel mensen beter maken. "Dat komt niet vaak voor. Meestal zorgen vaccins voor het voorkomen van acute infecties. Maar je hebt ook een paar virussen die in het lichaam zitten en later weer tevoorschijn komen", zegt Van der Zeijst.

"Of het vaccin echt werkt voor de langdurige klachten is nog onzeker. Maar als dit werkt zou dit een oplossing kunnen zijn voor veel mensen. Zo kan je er ook achter komen welk mechanisme er achter die chronische klachten schuilt. Daar wordt nu nog onderzoek naar gedaan."