3 maanden onderweg

Koeien afgemaakt die maanden op zee zaten: 'Ondervoed en uitgedroogd'

26 maart 2021 19:20 Aangepast: 26 maart 2021 19:21
Een kadaver wordt geruimd van de ElBeik in de Spaanse haven van Cartagena. Beeld © Four Paws / Aitor Garmendia

Na drie maanden dobberen op zee is het leed voorgoed ten einde voor de koeien aan boord van het schip 'de ElBeik'. Het transportschip is weer terug in Spanje, waar het vorig jaar vertrok. Dierenartsen die aan boord gingen, zagen dat de dieren er zo slecht aan toe waren dat besloten is ze allemaal af te maken.

Tijdens de inspectie bleken er nog 1610 koeien op het schip te zitten. 179 runderen zijn tijdens de reis doodgegaan en overboord gegooid. Uit het inspectierapport blijkt dat veel dieren ondervoed, uitgedroogd en soms tot hun hoeven in de stront stonden. Het rapport (pdf) is gelekt naar een Spaanse dierenrechtenorganisatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Schip met 1800 koeien dobbert al twee maanden rond op zee: 'Stop hiermee'

Hoe is het zo ver gekomen?

Terug naar 18 december vorig jaar. Toen vertrok de ElBeik uit Spanje richting Turkije met 1789 runderen aan boord. Een reis van zo'n negen dagen. Bij aankomst in Turkse haven bleek dat de dieren niet van boord mochten, omdat ze mogelijk een virus bij zich droegen.

Daarna vertrok het naar Libië, en vervolgens Egypte, maar ook in die landen waren de dieren niet welkom. Na drie maanden rondzwerven keerde het schip vorige week terug in de haven van Spanje. Daar is besloten dat de dieren afgemaakt worden.

Uit het rapport van de dierenartsen blijkt dat dieren zo uitgemergeld zijn dat ze hun ogen niet meer opendoen en niet meer reageren op prikkels. Een kwart van alle dieren blijkt huidwonden te hebben. Anderen hebben zweren, afgebroken hoorns of kapotte staarten.

De laatste keer dat het schip is schoongemaakt was tussen 10 en 12 maart. Mest heeft zich daardoor opgehoopt. De vloer ligt soms helemaal bedekt met stront, zodat dieren niet kunnen gaan liggen. Ook wordt aangegeven dat er te weinig ruimte is voor de koeien.

Koeien aan boord van de ElBeik. Koeien aan boord van de ElBeik.

De artsen schrokken wat ze zagen op dek vijf. Daar was een ruimte gemaakt voor zieke dieren. In de kraal lagen zeven dode runderen, en een koe die stervende was. Daartussen liepen ook nog negen levende dieren die elkaar vertrapten, omdat ze niet genoeg plek meer hadden om te staan.

Kritiek

Het exporteren van levend vee over zee kan al lange tijd rekenen op kritiek. Door golfslag worden dieren heen en weer geslingerd en de omstandigheden aan boord zijn vaak erbarmelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sinds verbod duizenden Nederlandse koeien per boot naar Midden-Oosten

Ook Nederlandse koeien op boten

Het ministerie van Landbouw staat transport van levend vee over zee toe. Zo gaan er Nederlandse koeien naar Libanon en Egypte. Ze gaan eerst in een vrachtwagen naar Slovenië. Daarna gaan ze de boot op voor een dagenlange, niet onderbroken reis. De NVWA geeft hiervoor goedkeuring.

De schepen die gebruikt worden zijn vaak oud. Ze hebben eerst dienst gedaan om auto's of vracht te vervoeren. Nadat ze daarvoor niet meer geschikt zijn, worden ze omgebouwd voor veetransport. Dat is vaak provisorisch gebeurd.

Ventilatie niet in orde

In het rapport over de ElBeik gaat het ook over de staat van het schip. De ijzeren hekken, waar de dieren tussen staan, hebben scherpe punten. Op een deel van de dekken is het warm en ook de ventilatie is niet op orde.

Als er iets misgaat kunnen de dieren niet snel van boord. De ElBeik is geen uitzondering. Het schip de Karim Allah, dat op dezelfde dag vertrok als de ElBeik, overkwam hetzelfde lot. Op dit moment vormt het vrachtschip Ever Given voor een blokkade in het Suez-kanaal. Daardoor kunnen zeker acht wachtende schepen met levend vee aan boord geen kant op.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore