Ga naar de inhoud
Blind proeven

Peperdure 'ruimtewijn' terug op aarde: uniek van smaak, anders van kleur

Er werd blind geproeft. Beeld © AP

Een fles wijn die meer dan een jaar aan boord van het ruimtestation ISS werd bewaard, is opengemaakt voor een wijntest. Twaalf kenners, die de wijn blind proefden, zijn enthousiast.

De kenners proefden wijn uit de fles Chateau Pétrus Pomerol, die dus aan boord van het ISS werd bewaard, naast een fles die een jaar in een wijnkelder had gelegen. Prijs van zo'n fles: 5000 euro.

De belangrijkste conclusie was dat gewichtloosheid de smaak van de wijn niet had verpest. En de wijnstokken die naar ISS waren verscheept, groeiden sneller dan de wijnstokken op aarde, ondanks beperkt licht en water.

Twaalf
Lees ook:
Twaalf flessen Bordeaux komen na jaar terug uit ruimte

Andere kleur

De wijn die in de wijnkelder had gelegen, smaakte 'een beetje jonger', zei wijnexpert Jane Anson tegen persbureau AP. "Daarnaast was er een verschil in de kleur en de aroma's."

Volgens de directeur van het bedrijf dat achter het experiment zat, had de wijn uit de ruimte een andere kleur gekregen door de gewichtloosheid. "En de smaak is uniek", zei Nicolas Gaume.

Verpakt in stalen cilinders

De twaalf flessen wijn werden in november 2019 naar het ISS gevlogen door het bedrijf Space Cargo Unlimited. Ze waren goed verpakt in stalen cilinders om te zorgen dat ze niet zouden breken bij de terugkomst op aarde.

In maart vorig jaar volgden ook een paar honderd wijnstokken. Drie maanden geleden bracht een SpaxeX-ruimtecapsule de wijn en de wijnstukken weer naar de aarde.