Kernkop van 2,5 ton

Noord-Korea: raketten waren nieuw 'tactisch geleid projectiel'

26 maart 2021 01:03
Zuid-Koreanen bekijken een afbeelding van de lancering van de raket op tv. Beeld © ANP

De soort raket die gisteren vanuit Noord-Korea werd afgevuurd, is een nieuw ontwikkeld "tactisch geleid projectiel", meldt de Noord-Koreaanse staatszender KCNA.

Noord-Korea lanceerde gisteren voor de tweede keer in een korte tijd twee raketten. Volgens KCNA gaat het om een nieuw soort wapen gebaseerd op bestaande technieken die is verbeterd door een kernkop van 2,5 ton en een vaste brandstofmotor aan te brengen.

Gelanceerd

De staatszender meldt dat het wapen 600 kilometer van de Noord-Koreaanse kust werd gelanceerd. De Japanse en Zuid-Koreaanse autoriteiten hadden eerder geschat dat de raketten zo'n 420 tot 450 kilometer hadden afgelegd en in zee terecht waren gekomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af, projectiel belandt in zee

Dit weekend vuurde Noord-Korea vanaf zijn westkust al enkele korteafstandsraketten af. Naderhand bleek het om kruisraketten te gaan. Aanvankelijk werd die lancering gezien als een mogelijke provocatie richting Zuid-Korea en de Verenigde Staten. De lanceringen zijn de eerste ballistische rakettesten van het land in bijna een jaar tijd.

Reactie Verenigde Staten

De Verenigde Staten hebben de lancering veroordeeld en waarschuwden voor een dreiging voor de internationale vrede en veiligheid. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de lanceringen "destabiliserend", aldus een woordvoerder van het ministerie.

De Amerikaanse president dreigde met actie als het land de situatie verder laat escaleren. Vooralsnog blijven de VS echter wel openstaan voor een diplomatieke verhouding tussen beide landen, hetgeen het regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voorlopig weigert.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Diplomaten verlaten Noord-Korea over spoor op zelfgebouwde lorrie

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore