Habitatverlies en stroperij

Afrikaanse olifanten met uitsterven bedreigd

25 maart 2021 18:20 Aangepast: 25 maart 2021 18:20
Een Afrikaanse bosolifant in Congo. Beeld © BSIP

Twee verschillende soorten Afrikaanse olifanten worden met uitsterven bedreigd. Het gaat om de bosolifant en de savanneolifant. Experts maken zich zorgen.

Het aantal bosolifanten is in 31 jaar afgenomen met meer dan 86 procent, het aantal savanneolifanten liep in de laatste 50 jaar terug met minstens 60 procent. In totaal zouden er nog 415.000 olifanten van beide soorten op het continent rondlopen. 

De dieren zijn daarom toegevoegd aan de IUCN Red List, een lijst waar inmiddels meer dan 37.500 diersoorten op staan die gevaar lopen om uit te sterven. 

Een olifant in een bos. Een olifant in een bos.

Stropers

Vooral stropers zouden ervoor zorgen dat er steeds minder Afrikaanse olifanten zijn. Ook verliest het dier steeds meer leefruimte, doordat grond wordt gebruikt voor landbouw en bewoning. Daarnaast zijn er steeds meer confrontaties tussen olifanten en mensen, waarbij olifanten worden gedood.

"Olifanten in Afrika hebben een sleutelrol in ecosystemen, economieën en in onze collectieve verbeelding", zegt Bruno Oberle, directeur-generaal van IUCN. Dat de olifantensoorten nu op de lijst zijn geplaatst onderstreept volgens Oberle 'de aanhoudende druk waarmee deze iconische dieren worden geconfronteerd'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Olifantenstroper 'slager van Nouabale Ndoki' krijgt 30 jaar dwangarbeid

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore