Hoge functionaris

Saudische doodsbedreiging tegen onderzoeker zaak-Khashoggi

25 maart 2021 02:25
Vrienden van Jamal Khashoggi herdenken de journalist. Beeld © ANP

Een onderzoeker van de Verenigde Naties die een onderzoek leidde naar de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi is met de dood bedreigd door een hooggeplaatste Saudische functionaris. Dat bevestigt het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN.

De Britse krant The Guardian publiceerde dinsdag een interview met Agnès Callamard, een Franse deskundige op het gebied van buitengerechtelijke executies, die vertelde dat een Saudische regeringsfunctionaris haar had bedreigd. De Saudiër had de VN na Callamards onderzoek gezegd dat er "met haar zou worden afgerekend" als de VN de onderzoekster niet in toom zou houden. 

'Afrekenen'

Het dreigement werd in januari 2020 geuit tijdens een ontmoeting tussen VN-functionarissen, Saudische diplomaten en functionarissen in Genève. Nadat de Saudische delegatie Callamards rapport had bekritiseerd, zou een hoge functionaris hebben gezegd dat hij mensen had gesproken die klaar zouden staan om met haar "af te rekenen".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat gebeurde er met Jamal Khashoggi? Nabestaanden hopen op meer details in rechtszaak

Callamard vertelde de krant dat zij door een collega op de hoogte werd gesteld van het dreigement. "Een doodsbedreiging, dat is hoe het werd opgevat", zei de VN-onderzoekster. "Mensen die aanwezig waren hebben toen en daarna duidelijk gemaakt aan de Saudische delegatie dat dit absoluut onacceptabel was."

Kroonprins MBS

De Française leidde een VN-onderzoek naar de moord op Jamal Khashoggi door Saudische veiligheidsdiensten, in het consulaat in Istanbul in oktober 2018. In haar rapport stelde Callamard in 2019 dat er "geloofwaardig bewijs" is dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman en andere hoge regeringsfunctionarissen achter de moord zitten op de Washington Post-columnist, die in de Verenigde Staten woonde.

Ook riep Callamard op tot sancties tegen de kroonprins, die elke betrokkenheid bij de moord op Khashoggi ontkent. Wel heeft MBS, zoals hij ook bekendstaat, toegegeven dat hij de eindverantwoordelijke is omdat de daders onder zijn bevel stonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geheim CIA-rapport bevestigt: 'Saoedische kroonprins achter moord Khashoggi'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore