Regime Kim Jong-un

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af, projectiel belandt in zee

25 maart 2021 00:37 Aangepast: 25 maart 2021 04:05
Afgelopen weekend lanceerde Noord-Korea enkele korteafstandsraketten. Beeld © ANP

Voor de tweede keer in een korte tijd heeft Noord-Korea een raket afgevuurd, meldt de Zuid-Koreaanse legertop. Eerder waarschuwde de Japanse kustwacht er ook al voor dat er mogelijk een raket was afgevuurd vanuit de stalinistisch geleide Volksrepubliek.

Amerikaanse militaire inlichtingenbronnen stellen dat Noord-Korea twee raketten heeft gelanceerd. In een reactie verklaart het Amerikaanse leger dat de lancering het gevaar onderstreept dat uitgaat van het bewapeningsprogramma van het land. De Amerikanen hebben laten weten dat zij met hun bondgenoten Zuid-Korea en Japan de situatie blijven observeren en in overleg blijven. 

De gezamenlijke stafchefs van het Zuid-Koreaanse leger meldden eerder dat Noord-Korea een niet nader geïdentificeerd object hebben gelanceerd vanaf de oostkust en dat het object in zee zou zijn neergekomen.

Japanse wateren 

Het Japanse ministerie van Defensie, dat een soortgelijke melding maakte, heeft laten weten dat het projectiel niet in Japanse territoriale wateren terecht is gekomen. Eerder waarschuwde de Japanse kustwacht schepen in de zone dat die uit de buurt moeten blijven van in zee gevallen objecten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Diplomaten verlaten Noord-Korea over spoor op zelfgebouwde lorrie

Dit weekend vuurde Noord-Korea vanaf zijn westkust al enkele korteafstandsraketten af. Naderhand bleek het om kruisraketten te gaan. Aanvankelijk werd die lancering gezien als een mogelijke provocatie richting Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Test wapensysteem

Achteraf werd duidelijk dat het waarschijnlijk ging om een test van de Noord-Koreaanse wapensystemen, die onder de regels van de VN-Veiligheidsraad ook gewoon is toegestaan. De Verenigde Staten en Zuid-Korea reageerden dan ook stoïcijns op de eerste raketlancering door Noord-Korea sinds het presidentschap van Joe Biden in de VS.

De Amerikanen lieten weten nog altijd open te staan om in gesprek te gaan met Pyongyang, maar dat weigert het regime van Kim Jong-un voorlopig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouw Kim Jong-un voor het eerst sinds jaar weer in openbaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore