Bemanning gelanceerd

Schietstoelen Russisch toestel gaan per ongeluk af: 3 doden

23 maart 2021 13:58 Aangepast: 23 maart 2021 14:54
Een Toepolev Tu-22M3 bij een oefening in 2019. Beeld © ANP

Drie van de vier bemanningsleden van een Russische nucleaire bommenwerper zijn om het leven gekomen toen hun schietstoel door een fout afging.

De bemanning werd de lucht in gelanceerd toen hun vliegtuig van het type Toepolev Tu-22M3 ging opstijgen voor een oefening. Zo laag kunnen schietstoelen niet gebruikt worden. Daardoor konden de parachutes zich niet ontvouwen voordat de bemanningsleden de grond raakten.

Overlevende in ziekenhuis

Eén bemanningslid heeft de klap overleefd en ligt in een ziekenhuis, berichtte het Russische ministerie van Defensie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schietstoel per ongeluk geactiveerd: man gelanceerd uit gevechtsvliegtuig

Het vliegtuig was een strategische nucleaire bommenwerper die oorspronkelijk in de jaren zestig is ontwikkeld. Er zijn er nog meer dan zestig gemoderniseerde versies in gebruik. 

Op luchtmachtbasis

Het ongeluk deed zich voor in de regio Kaloega, 150 kilometer ten zuidwesten van Moskou. Het is niet bekend waarom de schietstoelen werden geactiveerd. Volgens mediaberichten zou het toestel geen kernwapens aan boord hebben gehad en had het ongeluk plaats op de luchtmachtbasis Sjajkovka.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore