Zware regenval

Duizenden inwoners Sydney moeten huis verlaten vanwege overstromingsgevaar

21 maart 2021 06:35 Aangepast: 21 maart 2021 06:53
Overstromingen in Sydney. Beeld © AFP

Duizenden inwoners in delen van de Australische miljoenenstad Sydney hebben vannacht opdracht gekregen hun huizen te verlaten vanwege overstromingsgevaar.

Door zware regenval zijn rivieren buiten hun oevers getreden. Volgens Australische media hebben de autoriteiten van de zuidoostelijke deelstaat New South Wales, waar Sydney deel van uitmaakt, de noodtoestand uitgeroepen.

Dat komt niet alleen door de regen, zegt meteoroloog Jonathan How tegen ABC News. "Het is ook de harde wind." Ook vandaag blijft het hard regenen en in sommige gebieden kan tot 200 millimeter regen vallen.

De Parramatta rivier tijdens hevige regenval. De Parramatta rivier tijdens hevige regenval.

De Warragamba dam, het belangrijkste waterreservoir van Sydney, is door het slechte weer voor het eerst sinds 1990 overstroomd. Daardoor moest een nabijgelegen plaats worden ontruimd. Gevreesd wordt dat ook andere dammen overstromen.

Hulpdiensten hebben vannacht ongeveer zeshonderd hulpverzoeken binnengekregen, meer dan zestig daarvan van mensen die door overstromingen in de problemen waren gekomen. De afgelopen dagen kwamen zeker 6.000 hulpverzoeken binnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Australië vreest terugkeer dodelijke spin door heftige stormen

Op tv en sociale media zijn beelden te zien van hoe snelstromend water huizen en bomen losrukt, wegen overspoelt en de infrastructuur beschadigt.

Het extreme weer verstoort ook het vaccineren van bijna zes miljoen mensen in de staat, waarmee de komende weken zou worden begonnen. Volgens premier Gladys Berejiklian van New South Wales gaat het mogelijk om de ergste regenval in ongeveer 25 jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overstromingen in Australië brengen krokodillen naar de stad

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore