Tegen coronalockdowns en -maatregelen

Ook in het VK, Zweden en Duitsland coronademonstraties

20 maart 2021 20:56 Aangepast: 20 maart 2021 21:38
Ook in Duitsland werd gedemonstreerd vandaag. Beeld © AFP

In meerdere Europese landen werd vandaag geprotesteerd tegen coronalockdowns en -maatregelen. In Londen en het Duitse Kassel raakte de politie slaags met demonstranten, in het Zwitserse Basel gingen duizenden mensen de straat op voor een stille mars en ook in Zweden werd geprotesteerd.

In Londen zijn zeker dertien demonstranten gearresteerd. De politie was naar eigen zeggen verbaasd over de duizenden demonstranten, ze hadden gisteren namelijk al gewaarschuwd dat samenscholingen niet zullen worden geduld.

Duizenden demonstranten gingen de straat op in Londen. Duizenden demonstranten gingen de straat op in Londen.

Zweden

In meerdere Zweedse steden maakte de politie een einde aan de demonstraties. In de hoofdstad Stockholm waren een kleine driehonderd betogers komen opdagen, in Malmö waren het er tweehonderd en in Göteborg een stuk of zestig.

De demonstranten in de drie grootste steden van het Scandinavische land overtraden de regels voor het maximale aantal mensen dat mee mag doen aan een openbare bijeenkomst, liet de politie weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rio de Janeiro sluit overvolle stranden, coronacijfers zijn torenhoog

Duitsland 

Ruim 10.000 demonstranten uit het hele land kwamen samen in het Duitse Kassel om te protesteren tegen de coronamaatregelen. De politie zette traangas en waterkanonnen in om de toestand onder controle te krijgen.

De demonstranten noemen zichzelf in grote meerderheid 'Querdenker' (Dwarsdenkers), die onder meer stellen dat de beperkingen die de bevolking worden opgelegd in strijd zijn met de rechten die in de grondwet verankerd zijn. Ze vinden ook dat de maatregelen buiten proporties zijn in verhouding tot het gevaar van het coronavirus. 

Ruim 10.000 demonstranten gingen de straat op in Kassel. Ruim 10.000 demonstranten gingen de straat op in Kassel.

Zwitserland 

In het Zwitserse Basel kwamen duizenden mensen uit Zwitserland, en ook uit Duitsland en Frankrijk samen om te betogen. Ze zijn bijeengekomen voor een 'stille protestmars'. De organisatoren vinden dat de federale regering met de coronamaatregelen 'de levens van 99 procent van de bevolking ruïneert om 1 procent te beschermen'. De politie greep niet in. 

Tientallen demonstranten in Liestal droegen witte beschermingspakken. Tientallen demonstranten in Liestal droegen witte beschermingspakken.

Nederland

Ook in Nederland werd geprotesteerd. In Amsterdam kwamen ruim duizend mensen samen tegen de coronamaatregelen. De demonstratie op het Museumplein was niet aangemeld, en dus verboden. Toen de politie het protest beëindigde, trokken ruim duizend betogers de binnenstad in. Ook die demonstratie is afgebroken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore