Fagradalsfjall

Vulkaanuitbarsting in IJsland, vliegverkeer tijdlang stilgelegd

20 maart 2021 07:42 Aangepast: 20 maart 2021 12:39
Beeld © AFP

Een vulkaan in het zuidwesten van IJsland is uitgebarsten. Vanwege de eruptie werd al het vliegverkeer van en naar de grootste luchthaven van IJsland stilgelegd. Inmiddels wordt er weer gevlogen.

De vulkaan staat op het schiereiland Reykjanes, zo'n 40 kilometer buiten de hoofdstad Reykjavík. Daar werden de afgelopen tijd al tienduizenden kleine aardbevingen gevoeld, volgens de IJslandse weerdienst.

Al het vliegverkeer van en naar luchthaven Keflavík, het grootste vliegveld van IJsland werd vannacht enige tijd stilgelegd. Op dit moment wordt er weer gevlogen. De luchthaven meldt op de website dat verkenningsvluchten van de overheid voorrang krijgen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

50.000 aardbevingen in drie weken tijd: IJslanders doen geen oog dicht

De vulkaan bij de berg Fagradalsfjall zorgt ervoor dat de lucht boven Reykjavík rood oplicht. "Ik kan de rode lucht vanuit mijn raam zien", vertelt een IJslander die op zo'n 8 kilometer van de vulkaan woont, aan persbureau Reuters. "Iedereen springt hier in de auto om een kijkje te nemen."

Dat is precies wat de IJslandse overheid afraadt. Die roept de bevolking ook op om kalm te blijven. Een team van wetenschappers gaat per helikopter de omvang van de eruptie in kaart brengen.

Lavastromen zouden geen gevaar opleveren voor de omgeving. Lavastromen zouden geen gevaar opleveren voor de omgeving.

Minder erg dan Eyjafjallajökull

In 2010 zorgde een andere IJslandse vulkaan, Eyjafjallajökull, voor wereldwijde chaos. Het vliegverkeer in Europa moest worden stilgelegd, waardoor maar liefst 900.000 vluchten werden geschrapt. Honderden IJslanders moesten toen hun huis uit.

Deskundigen denken dat het deze keer zal meevallen. Deze eruptie zal naar verwachting niet veel rook of as de atmosfeer inblazen. "De stroming staat wel goed om de as naar Europa te blazen", zegt Thomas Vermeulen van Buienradar. "Maar er wordt verwacht dat het geen problemen zal opleveren."

De laatste uitbarsting op Reykjanes vond volgens IJslandse meteorologen bijna 800 jaar geleden plaats. Vanwege de recente aardbevingen werd al rekening gehouden met een komende uitbarsting.

Bekijk ook: Hoe komt een vulkaan tot uitbarsting?

Vulkaanuitbarstingen zijn fascinerend, maar kunnen ook levensgevaarlijk zijn. Wat gebeurt er in de aarde en welk type vulkanen zijn er?
RTL Nieuws / ANP / Reuters

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore