Eerste ontmoeting

Aanvaring tussen Chinese en Amerikaanse diplomaten tijdens topoverleg

19 maart 2021 05:36 Aangepast: 19 maart 2021 06:43
Het topoverleg tussen de Chinese en Amerikaanse diplomaten. Beeld © ANP

Chinese en Amerikaanse diplomaten hebben elkaar tijdens een topoverleg publiekelijk beschuldigd. Volgens de Amerikanen 'bedreigen de acties van China de wereldwijde stabiliteit'. China verwijt de Amerikanen intussen dat ze zich bemoeien met 'interne aangelegenheden'.

Het overleg vond gisteren plaats in Anchorage, in de Amerikaanse staat Alaska. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken ontmoette daar de Chinese topdiplomaat Yang Jiechi en de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi.

Cyberaanvallen en 'economische dwang'

Het overleg is het eerste tussen Amerika en China sinds Joe Biden is aangetreden als president. Het gesprek tussen Blinken en de Chinese vertegenwoordigers verliep niet soepel.

Blinken zei bezorgd te zijn over cyberaanvallen op de VS. Ook kondigde hij aan het te willen hebben over de situatie in Hongkong en Taiwan en de 'economische dwang' van China op Amerikaanse bondgenoten.

Bekijk hier een aantal van de aanvaringen: 

Yang beschuldigde de VS er vervolgens van zich te bemoeien met interne aangelegenheden. De Chinese diplomaat zei dat tijdens een verklaring van tien minuten. Volgens de VS schond China daarmee het protocol: Yang had niet langer dan de ingeplande twee minuten mogen spreken.

Zorgen delen

Blinken maakte in de aanloop naar het topoverleg al duidelijk dat hij de bijeenkomst in Alaska wilde aangrijpen om zijn zorgen in 'heldere bewoordingen' te delen met zijn Chinese collega's. De regering van Biden maakte duidelijk de confrontatie met China niet uit de weg te gaan.

'Geen consessies'

China kondigde van tevoren aan geen concessies te zullen doen over cruciale onderwerpen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg de Amerikanen op een 'oprechte en constructieve manier' het gesprek aan te gaan.

"China heeft geen ruimte om concessies te doen over kwesties met betrekking tot zijn soevereiniteit, veiligheid en kernbelangen", zei een woordvoerder van het Chinese ministerie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Biden komt met cyberaanvallen op Rusland en China'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore