Ga naar de inhoud
Voorkeur voor Trump

Inlichtingendiensten VS: Poetin bemoeide zich met verkiezingen

De Russische president Vladimir Poetin. Beeld © ANP

Rusland heeft zich met de afgelopen presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten bemoeid, zoals het land dat vier jaar daarvoor ook deed. De Russische president Vladimir Poetin zou geprobeerd hebben een overwinning van Donald Trump te verzekeren, blijkt uit een rapport van Amerikaanse inlichtingendiensten.

Poetin zou zijn persoonlijke goedkeuring hebben gegeven aan Russische pogingen om de uiteindelijke winnaar Joe Biden in een kwaad daglicht te plaatsen, zo valt te lezen in het rapport. De Russen zouden liever Trump in het Witte Huis zien, omdat werd gedacht dat het beleid van Biden minder in hun voordeel zou uitpakken. 

Ongunstig voor Biden

Op verschillende manieren zou Rusland verhaallijnen hebben willen creëren die ongunstig waren voor Biden, bijvoorbeeld over vermeende corruptie in Oekraïne. Geheim agenten zouden Amerikaanse media hebben weten te infiltreren en vertrouwenspersonen van Trump voor hun karretje hebben gespannen. 

Trump
Lees ook:
Trump beslist volgend jaar over deelname verkiezingen

Volgens Amerikaanse media is het aannemelijk dat daarmee onder meer gedoeld wordt op Rudy Giuliani, de persoonlijke advocaat van Trump en voormalig burgemeester van New York. Giuliani had meermaals contact met een Oekraïense beleidsmaker die beweerde belastende informatie over Biden te hebben en volgens het rapport opereerde onder toezicht van de Russen en Poetin.  

Stemproces ongemoeid

Volgens de inlichtingendiensten werd het daadwerkelijke stemproces ongemoeid gelaten. Zo verliep de registratie van stemmers en het uitbrengen van de stemmen zonder inmenging. 

De Russen zouden zich in mindere mate met de afgelopen verkiezingen hebben bemoeid dan bij voorgaande verkiezingen, zoals bij de presidentsverkiezingen van 2016. Ook toen was er sprake van Russische inmenging. Uit het rapport blijkt verder dat ook Iran zich bemoeide met de verkiezingen, vooral door twijfel te zaaien over de betrouwbaarheid. China overwoog inmenging, maar zou daar uiteindelijk van af hebben gezien. 

Russische politie grijpt hard in bij protesten: 'Poetin is een dief'

01:26
In verschillende Russische steden protesteren begin dit jaar duizenden aanhangers van oppositieleider Navalny tegen president Poetin. Daarbij grijpt de politie hardhandig in.