Ga naar de inhoud
Druk op atoomdeal

'Iran beschikt over geavanceerde technologie verrijking uranium'

De Iraanse president Hassan Rouhani, eerder deze maand. Beeld © ANP

Iran is in zijn ondergrondse atoomcentrale in Natanz begonnen met het verrijken van uranium met een nieuw soort kerncentrifuge, meldt het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) in een rapport.

De bevindingen van de wereldwijde toezichthouder betekenen opnieuw een breuk van de verdragen tussen Teheran en een aantal grootmachten, die niet willen dat het Ayatollah-regime van de islamitische republiek beschikking krijgt over kernwapens.

Druk op Biden

Iran trekt zich de laatste tijd steeds minder aan van de beperkingen die met internationale verdragen aan het kernprogramma van het land zijn opgelegd. Daarmee lijkt Iran de Amerikaanse president Joe Biden onder druk te willen zetten om concessies te doen bij het sluiten van een nieuwe atoomdeal.

Iraanse
Lees ook:
Iraanse vrouwen strijden voor hun rechten en boeken (langzaam) vooruitgang

Het eerdere Iraanse verdrag werd gesloten tijdens het presidentschap van Barack Obama, maar zijn opvolger Donald Trump trok de Verenigde Staten daaruit terug. Ook stelde Trump opnieuw sancties in tegen Iran.

Verboden kerncentrifuges 

Vorig jaar besloot Teheran om drie centrifuge-installaties in de atoomcentrale van Natanz vanuit een bovengrondse ruimte naar een ondergrondse ruimte te verplaatsen. Het regime maakt al gebruik van geavanceerde kerncentrifuges die het volgens de verdragen niet mag gebruiken.

Iran heeft aangegeven dat het binnenkort nog verder geavanceerde centrifuges wil gaan plaatsen, meldt het Internationaal Atoomagentschap. Volgens het IAEA heeft Iran momenteel ruim 5000 van de toegestane IR-1-centrifuges in gebruik, 522 van de niet toegestane IR-2m-centrifuges, en heeft 174 van de nog verder geavanceerde en niet toegestane IR-4 centrifuges in gebruik.

'Vader'
Lees ook:
'Vader' van Iraans kernprogramma vermoord buiten Teheran
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.