Beschuldigd van staatsgreep

Massademonstraties in Bolivia na arrestatie ex-president

16 maart 2021 05:56
Demonstranten in hoofdstad La Paz. Beeld © ANP

Tienduizenden Bolivianen zijn vannacht (Nederlandse tijd) de straat opgegaan om te demonstreren tegen de arrestatie van voormalig interim-president Jeanine Añez. Ze wordt ervan beschuldigd een staatsgreep te hebben geleid tegen haar socialistische voorganger Evo Morales.

Añez werd zaterdag gearresteerd op verdenking van opruiing, terrorisme en samenzwering. Zondag werd bekendgemaakt dat ze voorlopig vier maanden vast blijft zitten. "Het was geen staatsgreep. Het was een fraude", stond op een spandoek van een van de demonstranten. Ondanks de gevaren van het coronavirus waren actievoerders massaal op de been in de hoofdstad La Paz en in de steden Cochabamba, Sucre, Trinidad en Santa Cruz.

40.000 demonstranten

In Santa Cruz, de economische hoofdstad van het land, kwamen ongeveer 40.000 mensen bijeen op het Christus de Verlosser-plein, waar in het verleden alleen rechtse demonstraties plaatsvonden.

Jeanine Añez wordt naar de gevangenis gebracht. Jeanine Añez wordt naar de gevangenis gebracht.

De regering van Peru meldde dat een van de voormalige ministers van Añez, Roxana Lizarraga, asiel heeft aangevraagd in het land. Na haar arrestatie tweette Añez zondag: "Ze sturen me vier maanden naar de gevangenis in afwachting van een proces over een 'staatsgreep' die nooit heeft plaatsgevonden."

Terugkeer Morales

De rechts georiënteerde Añez kwam in november 2019 aan de macht als waarnemend president na het vertrek van de socialistische president Evo Morales, die na veertien jaar aan het bewind na politieke onrust moest opstappen. Hij zou hebben geknoeid met de verkiezingsuitslag. Morales ging in Argentinië in ballingschap, maar keerde terug na de verkiezingen in november vorig jaar, toen zijn partijgenoot Luis Arce tot president werd gekozen.

Añez wordt verweten na het vertrek van Morales ongrondwettelijk te hebben gehandeld en in feite samen met haar medestanders een coup te hebben gepleegd. Dat zou zijn gebeurd op voorspraak van de strijdkrachten. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore