Ga naar de inhoud
Oppositieleider Rusland

Navalny laat van zich horen vanuit cel: 'Elk uur maken ze me wakker'

De foto bij Navalny's bericht. Beeld © Navalny / Instagram

Aleksej Navalny heeft voor het eerst van zich laten horen vanuit de gevangenis. De Russische oppositieleider vertelt dat hij in de strafkolonie goed wordt behandeld. Navalny zit daar ruim 2,5 jaar cel uit.

"Waar is Navalny?" Die vraag werd op de Russische sociale media de afgelopen dagen veel gesteld. Het was namelijk onduidelijk in welke gevangenis Navalny precies zat. Er kwamen berichten over een strafkolonie op zo'n 100 kilometer van Moskou.

Horrorverhalen

Die berichten lijken nu te kloppen, bevestigt de oppositieleider ook zelf. Navalny beschrijft zijn gevangenis in een Instagram-post als 'ons vriendelijke kamp'. Het is er namelijk verboden om te vloeken en de behandeling valt volgens hem mee.

Dit is de foto die Aleksej Navalny op Instagram bij zijn bericht plaatste:

Bij de foto schrijft hij: "Ik heb hier nog niet eens een zinspeling op geweld gezien. Maar als ik kijk naar de gespannen houding van de gevangenen, die rechtop staan en bang zijn om hun hoofd om te draaien, geloof ik makkelijk de vele horrorverhalen over deze strafkolonie, waar ze tot voor kort mensen halfdood sloegen met houten hamers."

Hij vervolgt: "Nu zijn de methoden veranderd en eerlijk gezegd kan ik me geen plaats herinneren waar ze zo beleefd en aardig met elkaar spreken."

Elk uur wakker gemaakt

De Russische autoriteiten zien Navalny als vluchtgevaarlijk, en dat heeft gevolgen. "'s Nachts word ik elk uur wakker omdat er een man met een camera naast mijn bed staat. Hij filmt mij en zegt: 'Het is twee uur dertig, dit is gevangene Navalny, geregistreerd als vluchtgevaarlijk. Hij is op z'n plaats'", schrijft Navalny. "En daarna val ik opnieuw in slaap met de gedachte dat er mensen zijn die aan me denken en me niet laten vallen. Goed hè?"

Aleksej Navalny zit momenteel ruim 2,5 jaar cel uit voor een fraudezaak die internationaal gezien wordt als een showproces. De Europese rechter oordeelde eerder al dat Navalny 'geen eerlijk proces' heeft gehad.

Navalny
Lees ook:
Navalny raakt speciale Amnesty-status kwijt door oude uitspraken over moslims

Waarnemers denken dat de politicus gevangen zit vanwege zijn oppositiestrijd tegen de Russische president Poetin. Vorig jaar overleefde Navalny een moordpoging van de Russische geheime dienst met het zenuwgif novitsjok. Hij revalideerde in Duitsland, keerde begin dit jaar terug naar Rusland en werd meteen opgepakt.

In de video hieronder leggen we uit wie Aleksej Navalny precies is en waarom de Russische president Poetin bang voor hem is.

Poetin-vijand, corruptiebestrijder en nationalist: dit is Aleksej Navalny

04:10
Navalny is al jaren het boegbeeld van de oppositie tegen Poetins Rusland. Maar zijn oude, nationalistische uitspraken blijven hem achtervolgen.