Tienduizenden deelnemers

Massaal protest tegen ongelijkheid in Australië: 'Genoeg is genoeg'

15 maart 2021 06:19 Aangepast: 15 maart 2021 06:29
Duizenden betogers kwamen samen in Melbourne, Canberra, Sydney en Brisbane. Beeld © ANP

Tienduizenden mensen zijn in verschillende Australische steden de straat opgegaan om te demonstreren tegen geweld en discriminatie tegen vrouwen. De organisatoren spreken van 'de grootste vrouwenopstand ooit in Australië'.

Van Sydney tot Melbourne, van Canberra tot Brisbane. In veel Australische steden en dorpen waren tienduizenden mensen gisteren en vandaag op de been om te demonstreren tegen seksuele intimidatie en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Onveilige werkcultuur

Aanleiding voor de demonstraties zijn recente beschuldigingen van een onveilige werkcultuur voor vrouwen in het Australische parlement. Brittany Higgins, een voormalig politiek adviseur, vertelde vorige maand dat ze in 2019 door een mannelijke collega is verkracht in het parlementsgebouw, toen ze aan het werk was voor de toenmalig minister van Defensie Linda Reynolds.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom onveiligheid op straat niet een probleem van vrouwen is

Drie andere vrouwen zijn sindsdien ook naar buiten gekomen, die zeggen door dezelfde man te zijn mishandeld. "Er is een vreselijke maatschappelijke acceptatie van seksueel geweld in Australië", vertelde Higgins gisteren voor een juichende menigte.

'Het kan echt overal gebeuren'

"Mijn verhaal stond op de voorpagina's omdat het voor vrouwen een pijnlijke herinnering is dat als het in parlement kan gebeuren, het echt overal kan gebeuren."

"We hebben de afgelopen weken allemaal geleerd hoe vaak gendergerelateerd geweld voorkomt in dit land", vervolgde ze. "Het wordt tijd dat onze politici stoppen met het vermijden van het onderwerp en het omzeilen van verantwoording. Het wordt tijd dat we het probleem daadwerkelijk aanpakken."

In veel Australische steden was de opkomst massaal. Omdat het coronavirus in het land grotendeels onder controle is gelden er weinig coronamaatregelen: 

Petitie met 90.000 handtekeningen

De Australische premier Scott Morrison heeft de organisatie achter de demonstraties uitgenodigd voor een gesprek achter gesloten deuren, maar de organisatie heeft dat geweigerd. Wel hebben ze een petitie ingediend met 90.000 handtekeningen, die oproept tot het afleggen van meer verantwoording van seksistisch gedrag in het parlement.

Bekijk ook: vermoorde Britse vrouw afgelopen weekend herdacht

Na de dood van de 33-jarige Sarah Everard delen vrouwen in Engeland massaal hun ervaringen met onveiligheid op straat. Een wake die werd verboden vanwege de coronamaatregelen, bracht toch veel mensen op de been in een park in Londen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore